"Християнски Блог" се нуждае от спонсори - GSM: 0887 253 220 - Красимир

Търсене в този блог

"Бог е осъдил греха в твоята плът"

Джоузеф Принс


Вярвам, че това послание наистина ще бъде благословение във вашия живот. Ние ще направим стъпка напред в учението ни за благодатта. Искам да споделя с вас неща, които рядко споделям, за които вярвам, че ще ви бъдат от голяма полза в ходенето ви с Бог. Амин.
Преди години, когато бях млад християнин, още младеж, веднага след кръщението ми в Светия дух, все едно целият ад се изсипа върху мен. Говоря за борба, истинска борба, някои от вас може би са минали през това, примерно спите си през нощта и започвате да чувствате натиск върху гърдите си, дори не можете да говорите, преживявах това почти всяка нощ. Чувах гласове, които ми говореха, наистина чувствах угнетяването от врага, нещата се случваха по такъв начин, че аз разбирах, че съм в духовна битка. Тогава още не разбирах, че Бог има за мен това служение, но още помня как ходех при нашия ръководител на библейското училище, името му е Пърси Кембел. Веднъж, когато отидох при брат Кембел, той положи ръце върху мен. Причината поради която отидох при него, беше за да се помоли този гнет просто да се махне от мен, не се интересувах от нищо друго, само исках това да спре. Но когато той положи ръце върху мен, Божият дух изведнъж дойде върху него и той започна да пророкува неща относно бъдещето ми в Господа. Той ми каза: Джоузеф, виждам бъдещето ти, виждам те да проповядваш пред хиляди хора. По това време, като младеж, аз едва успявах да говоря или да чета пред класа. Знаете моята история, аз говорех със заекване, когато трябваше да говоря или дори да чета пред други хора. Как въобще можех да си помисля, че ще мога да проповядвам! Когато брат Кембел ми каза: “Виждам те да проповядваш пред хиляди хора“, ми се прииска да махна ръката му от главата си и да избягам, толкова уплашен бях от това, което той каза.  Нашата църква днес е почти 10 000 (сега е повече от 30000), и когато той видя църквата и какво е направил Господ чрез моя живот и служение, той се просълзи. Каза ми: Никога няма да те забравя. Помня онзи младеж, който беше толкова проблематичен. -защото аз винаги му звънях и звънях, а понякога той беше уморен, но аз отивах и го посещавах в неговия офис и му казвах: Помоли се за мен, помоли се за мен! Искам да ви окуража, всички вас, които  напоследък сте преминали през някоя атака от страна на врага, искам да
знаете, че колкото по-тежка е атаката, толкова по-голямо благословение е приготвил Бог за вас. Атаките не са от Бог. Но врагът вижда какво вършат ангелите във вашия живот, ангелите приготвят благословенията във вашия живот и врагът, самият той е паднал ангел, той може да види потока от благословения във вашия живот, как Бог приготвя още по-големи благословения за живота ви и как Бог ще ви постави на по-високо място. Затова врагът ви атакува, за да не можете да послужите за благословение на другите хора или за да не получите още по-голямо благословение, приготвено от Бог за вас. Амин. Но трябва да знаете едно нещо относно врага. Той не може да прочете мислите в ума ви – добра новина – и той не знае волята на Бог. Той не е толкова умен, колкото някои християни го изкарват че е. Така че дяволът не знае за какво ви е призовал Бог, единственото което знае е че като гледа ангелите и благословенията на Бог в невидимия свят, които се приготвят за вас, той се страхува, че Бог може да направи нещо велико в живота ви. Амин.
Така че ще ви кажа следното: Колкото по- тежка е атаката, с толкова по-голяма тежест ще бъде Божието благословение, толкова по-радикално ще бъде то. Амин. Така че не се обезкуражавайте, не се отказвайте, не си казвайте – добре, нещо с мен не е наред. Точно обратното – всичко е много наред с вас и това, което е наред е, че кръвта на Исус е измила греховете ви. Вие виждате изпитанието, но то ще е причина вие да бъдете голямо благословение в живота на много хора. Винаги помнете, че Божиите благословения ще траят много повече от колкото изпитанието. Днес аз стоя пред вас и вече не съм в това изпитание.
Божията благодат в това изпитание трае повече от изпитанието. Дяволът няма никаква сила да постоянства. Благословението от Бог има! И аз ви казвам: Вашата битка ще е само за определено време, така че не се отчайвайте, упорствайте. Обърнете се към съседа си по място и му кажете: Колкото по-голяма е атаката, толкова по-голямо е благословението. Амин. И ще ви кажа още нещо. Всеки път когато дявола ви атакува, той поема голям, наистина голям риск. Защото когато дяволът ви атакува и животът ви е на едно определено ниво, ако вие знаете как да отговорите на атаката, с вяра, доверявайки се на любовта на Бог към вас, когато излезете от тази битка, животът ви преминава на по-високо ниво. Амин. Погледнете на всички войни, които води днешния Израел, погледнете войната на Йом Кипур, когато Израел беше нападнат от всички страни едновременно, от север, Сирия, от изток – Йордания, от юг – от египетската армия. Израел буквално беше притиснат от всички страни. Те загубиха много територия, защото колкото и да е невероятно, нападението започна по време на най-религиозният им празник, Йом Кипур, деня на изкуплението. Дори при воденето на война има някаква проява на уважение, но те бяха атакувани на най-святият им ден, на празника им и не бяха подготвени. Вместо да се откажат, те атакуваха в отговор, и си върнаха повече земя отколкото им беше отнета. Както е съществуващия Израел, така сме и ние християните, за врага би било по-добре да не ви атакува, защото ако отговорите правилно с вяра, ще си върнете повече територия отколкото сте имали преди това. Амин!
Вие получавате военните трофеи. Ако няма битка, няма военни трофеи. Давид подготви построяването на храма на Бог, храма на Соломон, ползвайки военните трофеи от битките, които води. Дяволът не ви атакува за да премине живота ви по-високо ниво, той ви атакува, за да ви унищожи, но благодатта на Бог е по-голяма от неговите атаки. Така, че постоянствайте, защото ще преминете на по-високо ниво. Амин.
Когато дяволът атакува Адам и Ева в градината, съблазнявайки ги, отдалечавайки ги от намерението и плана на Бог, той не е разбрал следното: Докато в градината на Едем, Адам и Ева бяха начело, носеха отговорност за градината, после, чрез това, което Исус направи, чрез изкупването на всичките ни грехове, Бог ни сложи да сме начело, да отговаряме за цялата вселена като наследници съвместно с Исус Христос до дясната ръка на Бащата. Алелуя. Амин. И аз ви казвам, вие никога няма да се върнете на предишното си равнище на живот, Бог винаги ще ви води до по-високо равнище. Амин. Ако бракът ви е под атака, помнете това, ако вие постоянствате във вярата и се доверявате на любовта и благодатта на Бог към вас, бракът ви ще мине в друго измерение. Ако вие не се откажете, амин.
Спомням си, когато атаките върху живота ми се увеличиха, те бяха все външни атаки, това което ви казах, през нощта докато спях чувах гласове и чувствах угнетяване, зли мисли идваха в ума ми. По това време, към мен беше хвърлено оръжие, което ме доведе до голямо обезкуражаване и депресия. Вярвате или не, аз можех да понеса външните атаки, но вътрешните атаки бяха тези, които дойдоха така коварно, че не можах да  разбера, че съм атакуван. Оръжието, което дяволът използваше се нарича  съвест за грях или съзнание за грях. По някаква причина аз не бях готов, никой не ми беше казал, че има такова нещо, вие не знаете колко благословени сте да сте в тази църква. Много от ученията, които чувате в тази църква, не са неща които се проповядват във всяка църква. Амин. На много места изглежда все едно целта на проповедника е да накара колкото се може повече хора да се почувстват осъдени, да им създаде съвест за грях, така че те да плачат, да викат към Бог, и да се чувстват осъдени, той се чувства добре да влияе така на хората, амин, той си мисли, че като помага на хората да имат съзнание за грях, така ще им помогне да имат съзнание за Бог. Нищо не е по-далеч от истината. Библията казва, че веднъж щом сте изчистени от кръвта на Исус, вие трябва да уважавате кръвта толкова много, че да вярвате, че кръвта е премахнала, заличила всичките ви грехове и не трябва повече да имате съзнание за грях, а единствено съзнание за Исус. Амин, църква! Но никой не ми беше казал това, нали?
Дяволът направи да попаднат в ръцете ми, слушайте внимателно, дяволът направи да попаднат в ръцете ми книги, статии, списания, писани от добри християни, аз все още уважавам тези християнски автори, но те бяха пълни със статии как християнина може да загуби спасението си, как можеш да загубиш позицията си пред Бог, как погрешна мисъл може да те накара да загубиш добрите си отношения и общуването си с Бог. Дяволът е знаел, че аз няма да поставя под въпрос тези статии. Колко от вас знаят, че само заради това че един човек е християнин, не означава, че всичко което пише е в съответствие с библията, вие винаги трябва да проверявате нещата според това което казва библията. Но аз попивах всичко, което четях и започнах да се чувствам осъден, да чувствам че Бог не ме одобрява, повярвах че съм извършил непростим грях, че съм изгубен. Бях ръководител на младежите в църквата, в предишната ми църква, и когато гледах моите младежи, аз вярвах, че те ще отидат на небето, но за себе си бях сигурен, че ще отида в ада. Вярвах че съм изгубен, амин, и всичко това  заради плода но този вид учения. Благодаря на моя Бог, Всемогъщият Бог беше, който ме запозна с евангелието на благодатта. Останалото е история! Амин, църква!
Този следобед искам да ви говоря за една област от делото на Исус, но първо искам да подчертая, че греховете ни не са простени на основата на нашето знание за греховете ни. Греховете ни са простени според знанието, което има Бог за нашите грехове. Това може да послужи за непоклатима основа на вътрешния ви мир и спокойствие. Когато при излизането си от Египет, кръвта на агнето беше сложена на стълбовете на вратите на израелтяните, кръвта беше от външната страна на вратите, за да бъде видяна от Бог. Не беше сложена от вътрешната страна на вратите, за да бъде видяна от човека и неговото семейство. Беше там за да бъде видяна от Бог. Бог не казва на израелтяните: Когато вие видите кръвта, аз ще подмина вратата ви, не, Той казва: Когато Аз видя кръвта, Аз ще подмина вратата ви. Така че, църква не е от значение колко добре вие познавате греховете си, от значение е колко добре познава Бог греховете ви и че Бог познава съвършенството и вечната ефикасност на кръвта на Христос за отмахване, за изтриване на всичките ви грехове сега и за винаги. Алелуя.
 Това е знанието, чрез което имаме душевен мир. Няма нужда да знаете всичко за кръвта на Исус, аз все още уча нови неща за кръвта на Исус, но това, което знам е че на мен не ми е простено според моите схващания и разбиране на кръвта на Исус. Прощаването на греховете ми се основава на знанието, което Бог има за стойността на кръвта, която Неговият син проля.  Знанието на Бог за кръвта на Сина му е, което е от значение. Заради това аз съм спокоен, не заради моето знание за стойността на кръвта на Исус. Амин, църква. Относно кръвта на Исус пролята на кръста – не мислете дори за момент, че Бог осигури за нас смъртта на Исус, за да покрие само греховете от вашето минало, а от там нататък не е  ясно какво се случва. Кръвта на Исус е вечна, каквато е и личността на Исус, защото Той е Бог и човек, съединени в едно, затова и кръвта, която Той проля е с вечна стойност. Библията използва изрази като: “Той придоби за нас вечно изкупление“, за разлика от кръвта на волове и козли. Кръвта на волове и козли покрива греховете в продължение на една година, докато кръвта на Исус,  придоби за нас вечно изкупление. Какво означава това? Че греховете ни са простени за цялата вечност. Амин! Неговото жертва е по-голяма от греховете на целия ни живот.
На празника, денят на изкуплението, който се нарича Ѝом Кипур, израелтяните довеждат вол, два козела, единият козел се заколва, волът се заколва, а вторият козел се пуска в полето, което показва, че колкото е далеч изток от запад, толкова надалеч е отмахнал Бог престъпления ни, всичко това са картини на жертвата на Исус Христос на кръста. Но знаете ли, че в момента в който те заколват животното, което е жертвоприношение за грях, те знаят, че греховете им са простени за една година напред. Амин. Бог е знаел, че на следващия ден, никой от тях няма да е съвършен. Но заради това, че денят на изкуплението е бил предишния ден и е пролята кръвта на животно, Бог знае че греховете им са покрити за една година напред. Кръвта на животното само покрива, не може да отмахне, да изтрие греховете. Но на следващия ден, като станат и кажат нещо погрешно или се скарат с партньора си или с децата си, или ритнат кучето, те са спокойни, защото знаят че греховете им са покрити за една година. Дори и да се провалят в опита си да се държат добре, те остават спокойни, защото знаят, че вчерашният ден е бил Ѝом Кипур и че греховете им са покрити за една годена напред. На другата година, когато дойде празникът Йом Кипур, те трябва да принесат жертвата за грях отново. Затова библията казва: Ако тези жертви работеха, никой от тях нямаше да има съзнание за грях. Да видим Евреи
Евреи 10: 1 Защото законът, като съдържа в себе си само сянка на бъдещите добрини,
Вижте, законът не са самите добри неща, законът е само сянка на добрите неща. В портфейла си винаги нося снимка на моята съпруга Уенди и снимката е красива, но е само сянка на доброто нещо – Уенди. Амин. Аз се радвам на самото добро нещо – Уенди. Законът е само сянка, той е като картина, като снимка. Добрите неща, това е Исус, а неговата жертва е същността на добрите неща. Кръвта на волове и козли е само сянка. И библията казва, че законът е само сянка на бъдещите добрини
Евреи 10: 2-4 а не самата същност на нещата, никога не могат с тези същите жертвоприношения, които принасят непрекъснато година след година, да направят съвършени онези, които пристъпват да жертват.
“Съвършени“ в какъв смисъл? -Не означава “съвършен“ по поведение, а “съвършен“ по съвест. Нека да ви дам друг стих:
Евреи 9:9 Което е образ отнасящ се за сегашното време, в което се принасяха дарове и жертви, които не можеха да направят съвършен по отношение на съвестта този, който служеше.
Перфектен по отношение на какво? По отношение на съвестта. Да погледнем пак
Евреи 10: 2 Понеже тогава нямаше ли те да спрат да принасят? Защото  принасящите жертва, веднъж очистени, не биха имали повече съзнание за грехове.
Ако тези жертвоприношения работеха, нямаше да има нужда да се принасят отново. Това показва неефективността на принасянето в жертва на волове и козли. Амин. Знаете ли защо те не работеха? Защото хората винаги имаха съзнание за грехове. Защото пише “Тогава принасящите жертва, един път очистени нямаше да имат повече съзнание за грехове“. С други думи, да имате съзнание за грях е все едно да кажете, че жертвоприношението не работи. Какво ще кажете за жертвоприношението на Исус на кръста? Как може още да сме със съзнание за грехове? Това е заради липса на правилно учение, амин, липса  на разгласяването на това славно Благовестие на Исус Христос. Ако кръвта на волове и козли може да осигури покриване на греховете за една година, то кръвта на Исус Христос, която е вечна, Алелуя!, може да осигури не само покриване, но и премахване на греховете ви за колко време? – За цялата вечност! Амин. Така че след смъртта на Исус, веднага след смъртта му, вярващият може да каже: Дори да се проваля утре, дори да се проваля следващата седмица, греховете ми са покрити, аз съм защитен, простени са ми греховете за цялата вечност. Ако евреинът след Деня на опрощаването, може да каже: На мен ми е простено, дори и да сгреша на следващия ден, аз съм покрит за една година напред, тогава какво трябва да каже християнина? Казвам ви църква, нещо не е наред, нещо драстично не е наред с нашата система от вярвания. Ние не живеем според това, което казва библията. Амин. Ще ви покажа нещо, което Исус направи за нас на кръста. Както вече казах, ние имаме съвест.  Някои хора мислят, че ние имаме съвест само след като знаем закона или десетте заповеди. Дори някои от хората, които проповядват благодат учат, че езичниците не са под закон, следователно те нямат съвест за грях и затова е нужно да бъдат запознати със закона. Но в действителност всяко дете, всяко бебе родено на този свят има съвест за грях. Знаете ли защо? Защото те имат съвест! И точно сега ще ви покажа, че върху съвестта на всеки роден на този свят, дори и на тези които не са евреи, Бог е написал върху тяхната съвест десетте божи заповеди. Веднага ще ви покажа това.
Римляни 2:14 понеже, когато езичниците (тези, които не са евреи), които нямат закона, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закона, те сами са закон за себе си,
Римляни 2:15 Което показва делата на закона, написан в сърцата им, за което и съвестта им свидетелства и мислите им или ги осъждат помежду си или ги оправдават.
Виждате ли, всеки роден в този свят има делата на закона в своята съвест. Вие поглеждате това момиченце, тя изяжда всички бисквити, устата ѝ е пълна с бисквити и майката казва: Ти ли изяде всички бисквити? Тя казва: Не! Амин. Няма нужда да ги учите на десетте заповеди. Всяко дете знае, когато направи нещо погрешно. Всеки роден на този свят има съвест. От къде идва съвестта? По някаква причина някои хора мислят, че съвестта е добър водач. Знаете ли какво казва апостол Павел? Хората са направили мото от това, което той казва. В Деяния на апостолите 23:1, когато Павел се защитава пред съвета на Синедриона, той казва:
До този ден аз съм живял пред Бога с изцяло добра съвест.
Ние трябва да разберем едно нещо, съвестта не е добър водач. Павел е знаел това. Съвестта на Павел, преди да стане вярващ, се е съгласила с убийството на Стефан. В тази църква всички ние сме чули за това, че Исус е премахнал всичките ни грехове, амин, но все още имаме съвест за грях. Искам да се занимая с това сега.
Евреи 10:2 Понеже инак биха престанали да ги принасят; защото принасящите жертва, веднъж очистени, не биха имали вече никакво съзнание за грехове;
Евреи 10:3 Но в тези жертвоприношения всяка година става напомняне на греховете.
Така че “напомняне на греховете“ и “никакво съзнание за греховете“ са две противоположни неща. Амин. Ако вие имате “нещо, което ви напомня греховете“, днес, ако имате съзнание за грях днес, това което казвате на Бог е много обидно. Вие казвате: Господи, ти не си осигурил съвършено жертвоприношение, Исусе, ти не си свършил добре работата си и твоята кръв не е достатъчна. И ако мислите, дори за момент, че това не носи вреда, нека ви кажа това: Това е опасно! Опасно е, защото съзнанието за грях отваря врата за наистина лоши неща в живота ни. Амин.
Имаше човек, казва библията, който се казваше Йов. Преди години когато четох книгата на Йов, там се казва:
Йов 1:1-4 1 Имаше в земята Уз един човек на име Йов. Тоя човек бе безукорен и правдив, боеше се от Бога, и отдалечаваше се от злото.
Йов 1:2 И му се родиха седем сина и три дъщери.
Йов 1:3 А добитъкът му беше седем хиляди овце, три хиляди камили, петстотин чифта волове; и петстотин ослици; имаше и голямо множество слуги; така че тоя човек бе най-големият от всичките жители на изток.
Това показва, че когато вие се боите от Бог, когато почитате Бог, почитането на Бог и богатството вървят заедно. Не знам от къде идват всички тези учения, че когато почитате Бог, губите. Това го няма в библията. Амин. Да си свят (холи), не означава да имаш дупки (холс) в обувките (игра на думи на английски). Да си свят означава да си като Бог. Деветдесет процента от проповядването, което съм чувал през годините относно Йов беше свързано с това как Йов е пример за страданията на вярващия. Колко от вас са чували това? Да разгледаме някои от страданията на Йов. В един ден той изгубва децата си, къщата се срутва и всичките му деца умират, за един ден. Смятате ли че това са типичните за християнина страдания? В никакъв случай! Йов живя в други времена, не във времето, в което живеят християните. Тогава нямаше никой до дясната ръка на Бог, който да може да бъде адвокат на Ѝов. Ние имаме! Затова библията казва: Ако някой съгреши, ние имаме адвокат при Отец, Исус Христос, праведният. Амин. Йов казва: бих искал да има някой, който да застане между мен и Бог (Йов 9:33), някой който има пълномощия пред Бог и пълномощия пред човека,  и ние имаме това: човекът Бог – Исус Христос. Той е нашият първосвещеник, той е нашият адвокат, алелуя, ние се наслаждаваме на изпълнението на копнежа, на мечтата на Йов. Така че знайте това – вие никога няма да бъдете друг Йов! Амин! Тогава защо изучаваме историята на Ѝов? Защото има уроци, които да научим. Движението “Уард аф фейт“ (дума на вяра) учи, че Йов е отворил сърцето си за страха. И ти ще ви кажат: това е корена на причината за всичките му страдания. Ще ви цитират стихове, като например
Йов 3:25  Защото онова, от което се най-много се страхувах, ме връхлетя, И онова, от което се ужасявах, ми се случи.
Те казват: Виждате ли, Йов е се е страхувал от много време. Но страхът не е коренът на проблема. Страхът е плод. Страхът и тревожността са плод на един по-дълбок корен. Ние сме на път да разкрием корена на този плод, това е съзнанието за грях. Съзнанието за грях е коренът, който произвежда плода от страх и тревожност. И нека ви покажа как Йов започва да се страхува. Той не е разбирал колко благословен е. Това което се е случила е следното. Погледнете следващия стих
Йов 1:4  И синовете му отиваха и правеха угощения в къщата на всекиго от тях на неговия ден; и пращаха да повикат трите си сестри, за да ядат и пият с тях.
Йов 1:5  И когато свършваха дните на угощаването, Ѝов пращаше за чадата си та ги освещаваше и като ставаше рано заранта и принасяше всеизгаряния според числото на всички тях;
Няма нищо лошо в това, което той прави. Но после Светият дух записва за нас причината, поради която той прави това.
Йов 1:5 защото Иов си казваше: Да не би синовете ми да са съгрешили и да са похулили Бога в сърцата си. Така правеше Ѝов постоянно.
Той е имал силно съзнание за грях. Не относно себе си, а относно синовете си, да не би да сгрешат. На нито едно място в библията не се казва, че синовете му са извършили грях. Дори и по-късно, когато Сатана идва при Бог, сатана нито веднъж не казва, че синовете на Йов са съгрешили. Никога! Йов е като много от нас, ние се притесняваме за децата си, в каква компания са, когато излязат винаги се притесняваме за тях. Ако продължавате така да се тревожите за тях, това ще причини проблеми между вас и децата ви. И всичко това, защото ви е грижа за тях, не защото не ви е грижа. Амин. Така че забележете, че Йов започва да се тревожи, че синовете му може да са проклели Бог в сърцата си. Не се казва, че те са го направили. Но Ѝов продължава да казва: Може би те са съгрешили, може би те са съгрешили. Той продължава да повтаря това, той има много развито съзнание за грях. И веднага в следващия стих виждаме, че Сатана отива при Бог. Защо? Защото той знае правата си. Слава на Бог, ние днес имаме адвокат отдясно на Бог Отец, днес не може да бъдете като Ѝов, но знаете ли, съзнанието за грях може да изпразни ума ви, да убие ентусиазма ви, да унищожи взаимоотношенията ви, защото хората които се чувстват виновни ще си го изкарат на семейството си, на партньорите, на децата си, на кучето си. Амин. Знаете ли, да имате зла съвест, е като да вървите с камъче в обувката си, вие вървите, но не вървите правилно, и винаги има нещо, което ви дразни, нямате никакво спокойствие. И така, от къде идва тази съвест? Трябва да се върнем в Началото. Какво каза Бог на Адам? От всички дървета в градината можеш свободно да ядеш, но от едно не можеш да ядеш. Какво беше това дърво? Дървото на знанието на доброто и злото. Как се нарича това дърво? Дървото на знанието на доброто и злото. На доброто и злото! Аз ви казвам, църква, не вярвам че Бог е възнамерявал човекът да има съвест. Амин. Днес изглежда че съвестта е нещо благородно. О, той е човек със съвест! О, вие трябва да положите съзнателно усилие! Познавате ли всички тези термини? Но библията казва друго. Бог иска да имаме изчистена съвест. Няма такова нещо като съвестта да ви ръководи! Божията дума е която ви ръководи. Амин. Тогава кога човекът се е сдобил със съвест? Човекът е получил съвестта си от грешното дърво, от това същото дърво, за което Бог каза – не яжте от него. Дървото на знанието за доброто и злото, това е съвестта - знанието за доброто и злото. И в моментът в който човекът направи това, Бог каза:
Битие 3:22  И Господ Бог каза: Ето, човекът стана като един от Нас, да познава доброто и злото;
Имащ вече съвест. Затова човекът започна да се страхува от Бог, човекът разбра, че е гол, човекът започна да се крие, човекът започва да търси извинения, съвест, съвест, съвест. Слушате ли ме, църква? Бог е единствения, който е способен да се справи с доброто и злото! Сега, човекът вече е създаден по образа на Бог. Но едно нещо, което Бог не искаше да даде на човека, беше познанието за доброто и злото, защото това щеше да накара човекът да се почувства осъден, да се отдалечи от Бог, колко от вас разбират това? Въпреки че Бог е свят, съвършено свят, три пъти свят – свят, свят, свят, Бог Всемогъщ, Адам и Ева преди да съгрешат, те могат да се забавляват свободно в присъствието на Бог и Бог слиза при тях и си общува с тях, стои с тях. Амин. Нямаше усещане за различие, никакво усещане за неравенство, но в момента в който съвестта влезе в човека, знанието за добро и зло, човекът няма никаква сила да прави добро и продължава да прави зло. Всяко бебе родено на този свят, започва живота си със съвест, то има съвест! Амин. Няма нужда да ги учите на десетте заповеди. Те инстинктивно ги знаят. Знаете ли, че вашите роднини, вашите приятели, вашите колеги, много от тях не искат да дойдат на църква, защото да дойдат на църква означава да изложат на показ съвестта си пред Бог, а те виждат Бог като свят, а не като спасител. Така че те се страхуват от тази светлина, това е болезнено за тяхната съвест, болезнено е за тях светлината на святостта на Бог да освети съвестта им. Но днес светлината на святостта на Бог не е против тях, в действителност днес Бог е ЗА грешника, заради кръста на Исус Христос. Амин. И единствена светлина, която свети върху вас, е светлината, която да ви покаже колко съвършено премахнати са греховете ви. Амин. Алелуя! Амин, църква!
Нека направо да преминем към пасажа, който имам за вас, после ще ви покажа още един пасаж и ще приключим. Колко от вас знаят, че Павел в глава 7 говори за съвестта си, относно нещо вътре в него, той не казва, че има демон вътре в себе си. Той казва това: Когато искам да правя добро, правя зло и злото, което не искам да върша, него върша. Аз виждам, че когато искам да върша добро, злото е с мен, аз откривам в себе си закон на грях, грях в плътта ми.
Той казва: Аз се опитвам да върша добро. Това не е борба на човек, който не е роден отново. Защо? Защото, хората които не са спасени, нямат тази битка. Защото каквито и зли желания да имат, те просто им се отдават. Това е битката на човек роден отново. Ако имате тази битка в живота си, добра новина, вие сте наистина роден отново. Амин. Има част от вас, в която има ново естество, естеството на Бог, вие сте ново създание (2Коринтяни 5:17), и вие знаете, че тези неща са погрешни. Но вие виждате тази борба вътре в себе си. Как се справяте с това? Защото Павел, най-великият от всички апостоли, я е имал. Той е имал този грях в плътта и се е борил с него. Доброто, което искам да върша, не го върша, злото, което не искам да върша, върша. Накрая той стига до Римляни 8, в Римляни 7 е описана неговата борба, а в Римляни 8, той казва нещо много важно, върху което аз проповядвам много често. Харесвам превода на Американската Стандартна библия:
Римляни 8:1-3 Следователно сега няма никакво осъждане за тези, които са в Христос Исус,
Ние всички знаем този стих. Това не е стиха, върху който искам да се фокусирам. Но все пак искам да видите това: Има две думи в сегашно време –  “сега“ и “няма“, никакво осъждане на тези, които са в Христос Исус. Амин. Това е нещо, които всички ние трябва да знаем много добре. Сега няма никакво осъждане за тези, които са в Христос Исус. Какво се случва тук? В глава 7-ма той говори за борбата, която води, после изведнъж казва, че сега няма никакво осъждане, като думата “следователно“ в началото на стиха свързва този стих с глава 7. После той казва:
Римляни 8:2 Защото законът на Духа на живота в Христос Исус, ме освободи от закона на греха и на смъртта.
Римляни 8:3 Понеже каквото законът не можеше да направи, че беше слаб чрез плътта, Бог направи:
Бог направи на кръста нещо по отношение на греха в плътта, нещо, което много от нас не разбират напълно все още. Защото ако го разбирахме, нямаше да се борим, дните ви на борба ще свършат! Разберете ме правилно. Вие все още ще имате тази вътрешна склонност да съгрешавате, но няма да сте депресирани, няма да се страхувате, че губите ума си, ще имате спокойствие дори когато сте в центъра на конфликта. Бог не се погрижи само за греховете ни, Бог се погрижи и за греха в нашата плът. Да продължим да четем:
Римляни 8:3 изпращайки Своя собствен Син в подобие на грешната плът
Виждате ли колко внимателно Светият дух пази това, че Исус е без грях, затова Светият дух не казва: изпрати своя Син в грешна плът, Бог изпрати Своя собствен Син в подобие на грешната плът.
Римляни 8:3 изпращайки Своя собствен Син в подобие на грешната плът и като жертва за грях, Той осъди греха в плътта.
Разбирате ли това? Ще ви кажа истината, в продължение на много време, аз не го разбирах. Всички коментари, които четях, пропускаха този стих. Те казваха най-много това, че Исус е станал жертвоприношение за грях. Но какво означава това? Бог изпрати своя Син в тяло подобно на нашето, по подобие на грешната плът, като жертвоприношение за грях на кръста, за вас и мен. После Той взе не само нашите грехове, но и нашия грях в плътта и Бог осъди греха в плътта. Какво означава това? Забележете, думата “грях“ тук е в единствено число, “Той осъди греха в плътта“ - какво е това, пастор Принс? Тук не става въпрос за грехове, не става въпрос за вашите постъпки и действия. Вашите грешни постъпки и действия не са осъдени, те са простени чрез кръвта на Исус. Но Бог осъжда греха в плътта. Ах, ако разбирате това, о, алелуя, ще имате такъв вътрешен мир! Има част от делото на кръста, което все още много хора не са видели. Бог не само се погрижи за греховете ни, когато видите думата “грехове“, в множествено число, това са действия и дела, но Той осъди и греха в плътта. Знаете ли какво е грехът в плътта? Ще взема себе си за пример.
Наскоро ходих до къщата на Джошуа, неговата къща е на високо място, и когато погледнах през балкона, беше много високо, в главата ми се появи внезапно тази мисъл: Скочи долу!
Сега, защо се появява тази зла мисъл? Всичко зависи от това в което вярвате, може би ще ми кажете: Пастор Принс, това показва, че не сте роден отново. – Не е истина. Аз знам, че съм роден отново. Така че не може да бъде заради това, че не съм новороден. Друг би казал: Демон е седнал до теб и ти шепне на ухото. Не мисля, че в къщата на Джошуа има демони, защото той знае как да защити дома си чрез кръвта на Исус. Някой друг би казал: Може би, пастор Принс, има демон вътре във вас. Защото мисълта дойде от вътре, нали? Да вярвате това е наистина потискащо, защото вие никога няма да знаете дали сте наистина свободен. Но знаете ли какво, най-големият от всички апостоли е преживял тази борба. И той нито веднъж не е казал, че това е демон. Не е казал, че демон живее в него. Той го нарича: грях в плътта. Той казва: “Доброто, което искам да правя, не правя, злото което не искам да правя, него върша“.
Защо тази мисъл се появи в главата ми? Това е грехът в плътта. Амин. Някои от вас може да имат откачени мисли. Майката може много да обича бебето си, и докато го къпе във ваната, в нея се появява мисъл: Как ще се почувстваш да удавиш това бебе? -  Искам да съм честен, защото искам да помогна на хората. Някои от вас може да се засмеят, но вие познавате себе си, знаете мислите, които се надигат във вас. И защото хората не са искрени, за да говорят за греха в плътта, накрая започваме да си мислим, че или сме шизофреници, знаете какво е това, все едно имате два различни разума, или отивате на психиатър, психиатърът ви поставя диагноза, една много дълга неразбираема диагноза, обсесивно -компулсивно натрапчиво поведение. Имаме такива думи, но те не помагат, нали. Термините не помагат. Ще ви кажа какво е решението. Всички, които ме чуват, всички имат този грях в плътта, включително и този, който ви проповядва сега. Амин. И така, какво означава това? Как Бог се е справил с това? Искате ли да знаете? Както вече ви казах, много пъти бях чел тези стихове без да мога да разбере какво казват. Но сега разбирам. Казвам ви, църква, бих искал да знам това, когато се борех преди години. Нека да прочетем отново:
Римляни 8:3 Понеже каквото законът не можеше да направи, че беше слаб чрез плътта, Бог направи:
Бог направи нещо, което законът не можеше да направи:
Римляни 8:3  изпращайки Своя собствен Син в подобие на грешната плът и като принос за грях, Той осъди греха в плътта.
Може би, дори сега, както си седите, поглеждате към някоя сестра в Христос и изведнъж, без дори да помислите, грехът в плътта се проявява и вие имате зла, ревнива мисъл свързана с тази сестра. И после новото създание във вас взема превес и вие си казвате: Хей, как може да мисля така, и то докато съм в присъствието на Бог. Или пък, току що сте имали зла мисъл относно пастор Принс, защото не всички знаят колко прекрасен съм (шегува се). И вие си казвате, как можах, това е моят пастор! Добре, братко, аз ти прощавам (шегува се). Сега, това се надига вътре във вас. Това е наша всекидневна борба. Вижте, ние не се борим с греховете, които сме извършили. Ние знаем, че кръвта на Исус се е погрижила за това. Много хора знаят това, поне в тази църква. Ние не се борим с това. Но ние всеки ден се борим с греха в плътта, тази вътрешна склонност към злото, тази склонност да правим грях. Изведнъж си спомняте за снимка от списание, която оказва влияние върху вас. Не е защото има демон вътре във вас. Дори най-великият апостол е преживял това.
“Бог осъди греха в плътта“ – какво означава това? Знайте че Бог не е обещал, че ще го изкорени. Докато продължавате да сте в това тяло, вие винаги ще имате грях в плътта. Бог не е казал че ще го изкорени. Ако Бог го беше изкоренил, днес никой от нас, които сме родени отново, нямаше да го има. Един ден няма да го имаме, когато имаме ново тяло. Решението не е изкореняването му. Дори да постите толкова дълго, че да станете толкова слаб, че когато вземате душ да трябва да бягате в кръг под душа, за да се намокрите, пак няма да се отървете от греха в плътта. Може да изповядвате греховете, докато посинеете, и това няма да ви отърве от греха в плътта. Може да се завържете с въже, да живеете в Хималаите и да не виждате друго човешко същество и пак ще имате проблеми с греха в плътта. Амин. И така, Бог не го изкорени, но Той направи нещо друго: Той го осъди. Какво означава това, пастор Принс? Означава това – когато греха в плътта се надига днес, Бог е направил нещо на кръста на Исус Христос. Той не само се погрижи за нашите грехове, Той се погрижи и за греха в плътта, в смисъл, че Той го осъди. Това означава следното. Когато греха в плътта се надигне днес, Бог го е осъдил, така че той няма повече никаква сила да осъди вас пред Бог, нито има власт върху вас, за да ви накара да извършите грях. Бог му е отнел силата да ви разделя от Бог и от Неговите благословения. Той все още е там, надига се, но е вече осъден. Грехът, който се опитва да ви докара осъждане от страна на Бог, е вече осъден от Бог. Алелуя. Знайте това, когато грехът в плътта се надигне във вас, останете спокоен, той няма повече сила да ви раздели от общуването ви с Бог, да ви ощети във вашето стоене пред Бог, той няма вече сила да ви осъди пред Бог или да ограничи Божиите благословения, няма сила да ви накара да извършите грях, алелуя, благодарим за кръста на Исус, всичко е извършено в тялото на Исус Христос. Амин.
Да се върнем обратно на сестрата, която си мисли: Как мога да мисля такива неща?! Вместо да се тревожи толкова много за това, тя трябва да си помисли следното: Това е грехът в плътта и Бог го е осъдил на кръста. Той няма повече никаква сила да ме осъди пред Бог. Бог го е осъдил, това означава, че Бог не го вижда повече, той е вече осъден! Амин. Той не съществува вече в очите на Бог, което означава, слушайте внимателно, вие трябва да приемете, че въпреки че го чувствате, че е реален, жив и цветен, вие трябва да чувствате мир с Бог, защото грехът няма повече сила да ви доведе до осъждане пред Бог, нито има власт над вас. Преди да сте християнин, да, но сега, когато сте християнин – никога вече, защото вие сте приели Исус и това, което Той направи на кръста е във ваша полза.
Бог се погрижи за греха на плътта, защото това е нещото, което ви осъждаше пред Бог, което ограбваше благословенията на Бог за вас, всеки път когато се надигаше. Но сега за вас като вярващ, това не е така. Дори да се надигне грехът, неговата сила да ви осъди пред Бог е отнета, чрез осъждането на греха в плътта от Бог. Алелуя. Християни, които нямат това знание, знаете ли какво става с тях? Те започват наистина да се тревожат – защо съм такъв, как мога да наричам себе си християнин? Аз все още имам тези грешни мисли! Но вчера се молих на езици в продължение на 3 часа. А днес съм такъв! Не разбирам това. И те започват да приемат осъждането, в тях расте съзнанието за грях, колко от вас разбират това? Бог не изкоренява греха в плътта, Той го осъжда, така че той няма повече сила да ви осъжда пред Бог, няма сила да ви разделя от Бог и неговите благословения. Силата му е отнета, нали. Но той все още е там.
Знаете ли нещо относно приноса, жертвата за грях. Библията казва, че Исус е като принос, жертва за грях. Така че начинът по който Бог осъжда греха в плътта е чрез жертвоприношението за грях в тялото на Исус Христос. Образ на разпъването на Исус на кръста е жертвата за грях, описана в Стария завет. Вие водите коза, козата трябва да е без недостатък. Вие полагате ръцете си върху козата, жертвата за грях, вие сте този, който принася козата за грях. Вие полагате ръце върху приноса за грях. Полагането на ръце е образ на това че вие прехвърляте всички ваши грехове в козата, която няма грях. После свещеникът завежда козата извън портите на храма и там, навън,  приносът за грях се убива. Исус страда извън храма. Извън портите на храма, козата е убита вместо вас  и след това е изгорена. И много интересно, това не е споменато при приноса за всеизгаряне, но е споменато при приноса за грях, тя се изгаря докато стане на пепел. Виждали ли сте картонена кутия да гори? Когато изгори, формата на кутията все още е там. Цялата е почерняла, но формата ѝ още стои. Но в момента, в който я докоснете, цялата се разпада. Колко от вас разбират, когато Бог осъжда греха в плътта, образ на това, което  се случва виждаме в Стария завет и той показва, че грехът е осъден до точката на разпадане. Това означава че днес, когато грехът в плътта се надигне, той е само пепел. Грехът вече няма силата да ни раздели от Бог. Казах ви че това е добра новина, нали? Амин.
Римляни 8:3 Понеже каквото законът не можеше да направи, че беше слаб чрез плътта, Бог направи.
Бог направи! Затова Сега няма никакво осъждане за тези, които са в Христос Исус (Римляни 8:1)
Алелуя. Някой да извика Алелуя! Битката, която имаме днес е с нашата съвест. Дори и за малки неща, съвестта е проблема. Например храната. Християните се борят  заради разбиранията си за храната. Храната днес е много обсъждана тема. Вижте това простичко учение, което Павел дава в
1Коринтяни 8:8 А яденето ни не ни препоръчва на Бога; защото нито ако ядем нещо ни се придава, нито ако не ядем се лишаваме от нещо.
1Коринтяни 8:9 Но внимавайте да не би по някакъв начин тая ваша свобода да стане спънка на слабите.
1Коринтяни 8:10 Защото, ако някой види, че ти, който имаш знание, седиш на трапеза в идолски храм, не ще ли съвестта му да се окуражи, ако е слаб, та и той да яде това, което е пожертвано на идоли?
Брат който е слаб, това е брат, на който съвестта му е слаба. Така че ако някой те види, ти който имаш знание – всички вие сега имате знание, а тези, които имат знание, нямат слаба съвест, амин! Вие имате знание за  съвършеното дело на Исус Христос на кръста – ако някой види теб, който имаш знание да ядеш в храм на идоли, няма ли съвестта на този който е слаб, да се окуражи и той да яде от храната принесена на идоли?
Нека да обясня, тези думи са писани до коринтяните в Коринт. Почти всичката храна, която се е продавала на обществени места е била от храмове на идоли, те са имали всякакви видове идоли. Библията казва, че ако вие имате знание, няма никакъв проблем да ядете от такава храна. Но ако слабият по съвест яде, той ще се почувства осъден, ще почувства вина затова че яде тази храна, защото съвестта му е слаба. Когато това се случи, библията казва в следващия стих:
1Коринтяни 8:11 И поради твоето знание слабият брат загива, за когото е умрял Христос.
“Загива“ във какъв смисъл? Да отиде в ада? Никой не отива в ада заради храна. Така че думата “загива“ би трябвало да означава нещо друго. Аз вярвам, че означава: да се разболееш. Това е друга форма на “загива“. Това което искам да кажа е следното: Ако вие погледнете към храната и благодарите на Бог за храната, яжте я! Благодарили сте на Бог за храната, яжте я, вие вярвате че тя е добра за вас. Един път след като вашето тяло знае че сте благодарили за храната, вашето тяло си казва: Той вярва, че тази храна е добра и Бог я е благословил, така че нека да третираме тази храна като добра. И ако вашето тяло види нещо, което може да вдигне холестерола ви, то го изхвърля навън. Но ако вие сте човек, който си казва, аз не трябваше да ям тази храна, защото тя ще увеличи холестерола в тялото ми, ако изядете храната, с този вид осъждане, вие ще загинете. Това означава следното, тялото ви си казва: О, той вярва че яде нещо лошо, нека да погледнем на това като на нещо лошо и да направим тялото му да страда. Говоря сериозно. Защо тогава казваме “благодаря“ над храната? Като този човек, който се изгубил по време на сафари, докато ловувал. Бил толкова уморен, че заспал. Събудил се, огледал се наоколо, бил заобиколен от лъвове, гладни лъвове. Той казал: О, боже, направи ги християни. Когато отворил очи, видял лъвовете, всички се молели. Но те всички казвали: “благодаря“. Мислите, че когато казваме “благодаря“ над храната си е шега? По никакъв начин. Знаете ли нещо? Ако ядете нещо, благодарете на Бог за него и го яжте. Но не го яжте, оплаквайки се че не би трябвало да го ядете. Ако мислите, че не трябва да го ядете, не го яжте! Това е вредно за тялото ви. Много пъти тялото ни страда не заради някаква храна, то страда, защото ние осъждаме себе си, осъждането е което убива. И после библията казва:
1Коринтяни 8:12 А като съгрешавате така против братята, и наранявате слабата им съвест, вие съгрешавате против Христа,
1Коринтяни 8:13 За това, ако яденето съблазнява брата ми, няма да ям месо до века, за да не съблазня брата си.
Това не означава, че  никога няма да ядете месо, когато сте насаме. Няма да ядете месо само докато сте с този брат. Така че като се видя с брат си, няма да отида в този ресторант, този брат не иска да яде в този ресторант, и аз няма да отида, когато съм с него. Защото моята съвест е добре относно този ресторант, но аз трябва да застана на нивото на слабата на съвест на брата ми. Колко от вас разбират това? Има някои християни, които вярват че могат да пият вино, но има и други, които смятат, че не можеш да пиеш и капчица вино. Амин. Ако вие пиете вино пред тях, ще препънете тези християни, които имат слаба съвест. Ходете в любов. Ако питате какво е моето мнение по този въпрос, в библията никъде не пише да не се пие вино, в нея се казва, че е против пиянството, не против виното. Колко от вас разбират това? Съвестта е толкова важна! Научавате ли неща?
Радвате ли се, че Исус се погрижи не само за вашите грехове, но се погрижи и за вашия грях в плътта. Сега, всеки път когато той се надигне, какво ще кажете за лошата мисъл, която имахте току що относно мен? Благодарим на Бог, тази мисъл не може да ви раздели от Бог, нито да ограби Божиите благословения, приготвени за вас, благодарение на вашия и моя Спасител. Алелуя! Да приключваме, църква.
Евреи 10:3  Но в тия жертвоприношения всяка година става напомняне на греховете.
Евреи 10:4 Защото е невъзможно кръв от волове и от козли да отмахва  грехове.
Ние всички знаем това.
Евреи 10:9  после Исус казва: "Ето, дойдох да изпълня волята Ти, о Боже. Той отмахва първото, за да постанови второто.
Той отмахва първото, законът, за да може да постанови второто, благодатта. И като изпълнява волята на Бог,
Евреи 10:10 Чрез чиято воля, ние сме направени святи чрез принасянето  на тялото на Исус Христос веднъж завинаги.
Извикайте го: Веднъж завинаги! Слушайте внимателно, евреинът гледайки кръвта на козела в деня на изкуплението, знае че грехът му е покрит в продължение на една година. Ако направи грях на следващия ден, той остава спокоен, защото той знае че греховете му са покрити за една година. Както казва библията, ние сме направени святи за колко време? – ние сме направени святи чрез тялото на Исус Христос веднъж завинаги. Не си и помисляйте, че Светия дух, който е вдъхновил тези думи, не е знаел, че вие ще направите грях утре, мислите ли че Светият дух не е знаел? Не, той е знаел. Вие не сте направени святи чрез вашето държание, вие сте направени святи чрез приноса на тялото на Исус Христос, завинаги. Амин. Вашите утрешни грехове не могат да отрекат вашата святост, това което правите не може да промени вашата святост, защото принасянето в жертва на тялото на Христос ви е направило святи за постоянно, за цялата вечност.
Ако някой беше проповядвал това на мен, когато бях юноша. Амин. Нека да продължим.
Евреи 10:11 И всеки свещеник стои та служи всеки ден, принася много пъти същите жертви, които никога не могат да отмахнат грехове;
Знаете ли защо свещеникът “стои“ всеки ден, защото неговата работа никога не е свършена. Свещениците винаги водят този козел до тук, водят онова агне там, принасят хлебен принос, принасят мирния принос и те винаги стоят, защото тяхната работа никога не е свършена, в Стария завет.
Те стоят всеки ден и принасят много пъти (нееднократно). Какво означава това, означава че това не работи, това което принасят само покрива греховете, тяхното дело не е съвършено, те принасят, принасят и принасят отново едни и същи жертви, които никога не могат да отмахнат греховете, те само ги покриват. Но вижте следващия стих:
Евреи 10:12  но Той (Исус), принасяйки една жертва за грехове завинаги, седна отдясно на Бог.
Искам да знаете едно нещо, Бог възкреси Исус от мъртвите не защото Той е негов син, независимо че Той е негов Син, и това е благословена истина, но това не е причината за възкресяването на Исус от мъртвите. Бог възкреси Исус от мъртвите като свидетелство, за да обяви, че същото тяло, което понесе нашите грехове на кръста, сега е възкресено от мъртвите без нашите грехове. За да покаже вечното действие на този принос, принесен само веднъж и колко удовлетворен е Бог от делото на своя Син, Бог го възкреси от мъртвите без нашите грехове като свидетелство. Той е удовлетворен за цялата вечност от това, което Исус направи и нашите грехове са успешно премахнати! Амин.
Има стих, който казва: Ако Христос не беше възкресен, вие още щяхте да сте в греховете си. - Това означава, че възкресяването на Исус от мъртвите е разписката, която Бог ни дава, която показва че Бог се е погрижил за всичките ви грехове, и за греха. И после библията казва:
Евреи 10:12  но Той, принасяйки една жертва за грехове завинаги, седна отдясно на Бог.
Свещеникът, това което четохме преди малко, винаги стои, но Исус – седна, защо? Защото неговата работа е свършена. Той седна отдясно на Бог. Още веднъж, обратно на това което мислят много хора, Той не седна, защото е Божий син, Той седна поради силата на факта, че Той принесе една жертва за грехове завинаги. Повторете това три пъти: Една жертва за грехове завинаги, една жертва за грехове завинаги, една жертва за грехове завинаги. Ако утре направите грях, знаете ли какво трябва да си кажете: Една жертва за грехове завинаги. Амин. Мислите ли, дори за момент, когато Светият дух написа тези думи, той не знаеше, че утре може да съгрешите? Мислите ли, дори за момент, че има грях, който като го извършите, Исус ще си каже: О, боже мой, аз забравих този грях.
“ЕДНА ЖЕРТВА ЗА ГРЕХОВЕ ЗАВИНАГИ! И Той седна“. Ако попитате някой приятел християнин, защо Исус седна, той ще ви каже: Защото е Син на Бог. Тъжно е, защото разполагаме с библията през цялото време. Той седна заради силата на факта, че Той принесе една жертва за грехове за винаги, не е нужно да се занимава с нашите грехове никога вече, никога, това единствено жертвоприношение се справи с греховете ни. И сега зависи от вас, когато грехът в плътта надигне глава, слава на Господа, грехът е осъден, сега е пепел, сега зависи от вас да си кажете: Той няма никаква сила да ме раздели с Бог, не и както го вижда Бог, затова аз ще остана спокоен. Ще оставите психиатрите без работа. Амин. Нека да довършим.
Евреи 10:13  от онова време Исус чака, докато се положат враговете Му за Негово подножие.
И сега, след като разбрахме, че чрез един принос сме направени святи, Бог ни казва
Евреи 10:14 Защото с един принос Той е направил съвършени завинаги онези, които са направени святи.
Амин. Първо, Бог ни казва, че чрез жертвоприношението на тялото на Христос ние сме осветени, направени святи завинаги. Ако утре съгрешите, вие пак сте святи, защото сте направени святи завинаги не заради вашето държание, а заради жертвата на тялото на Исус Христос един път завинаги, вие сте направени святи завинаги. Сякаш Бог ни дава това знание малко по малко, да не би тази ослепителна светлина да ни ослепи. Все едно Бог казва, сега вече можете ли да приемете това, светлината не е твърде силна, добре ли сте? Така както едно жертвоприношение ви направи завинаги святи, така също едно жертвоприношение ви направи съвършени в моите очи завинаги. Алелуя.
Обичам моята работа – да проповядвам добрите новини! Амин. Следващия стих:
Евреи 10:15  А и Светият Дух ни свидетелства за това;
Това е много интересно, ще завърша с това, това е много, много интересно. Преди много години, когато минавах през онази борба, един човек ми каза: Ти искаш ли да имаш Светия дух в живота си? Аз казах: Да, разбира се. Той ми каза: Светия дух е като звънец, той прави Дзън, дзън - не се шегувам, този човек ми го обясни така - той е като звънец вътре в теб. Той ти казва, когато направиш нещо погрешно. Като направиш нещо погрешно,  чуваш Дзън, дзън вътре в себе си. Но това не е вярно! Бог не ви дава Светият дух, за да ви бъде втора съвест. Вие вече имате съвест. Ще повторя: Бог не ви дава Светият дух, за да ви бъде втора съвест. Човек вече има съвест. Бог не ви дава Светият дух за да бъде щурецът Джимини (съвестта на Пинокио). Човекът, който ми каза това ме въведе в робство. Така че защо Бог ви дава Светия дух? Рядко можете да чуете това – библията казва, че Светият дух дойде да свидетелства за делото на Исус, новия завет.
Евреи 10:15  А и Светият Дух ни свидетелства за това; защото след като е казал: -
Евреи 10:16  Ето заветът, който ще направя с тях След ония дни, казва Господ: Ще положа законите Си в сърцата им, И ще ги напиша в умовете им", прибавя:
Какво означава това? Че Бог ще ви ръководи отвътре. После Той добавя, това е основната цел на Светия дух, това е за което Светият дух ви свидетелства:
Евреи 10:17  И греховете им и беззаконията им, казва Бог, Аз няма да помня вече.
Амин. Знаете ли защо, защото Той се е погрижил за това на кръста. Така че Бог изпрати Светия дух да бъде свидетел. Знаете ли, когато отидете в съда, за да сте свидетел, знаете ли защо сте там? За да свидетелствате какво се е случило. Светият дух е бил свидетел на това, което се е случило на кръста, а сега той е във вас, за ви свидетелства. Затова Той проповядва чрез мен този следобед, той също е и във вас, затова нещо във вас казва: Да, да, това е вярно, умът ви не може да разбере всичко, но нещо вътре във вас казва: Да, да! Амин. Дълбокото вика към дълбокото! Слушате ли, църква? Светият дух е вътре във вас за да каже: Вашите грехове Бог не си спомня вече. Това кара ли  да искате да съгрешавате? Не, това ви каза да обикнете от сърце този чуден Бог! Амин. И после е този красив стих:
Евреи 10:18 А където има опрощаване на греховете, там вече няма принос за грях.
Няма повече принос, когато съгрешите днес. Само кажете: Едно жертвоприношение за грехове завинаги, и продължете. Няма повече принос, не е нужно да принасяте изповед за греховете си, няма нужда да се самобичувате, няма нужда да се обезкуражавате, да се обвинявате, не карайте някой да ви зашлеви, няма нужда да се измъчвате и да се наказвате. Има хора, които заради чувство на вина се захващат с целодневно проповядване като принос за грях, защото са направили бъркотия от своя живот, чувстват се виновни пред семейството си или пред родителите си, затова искат да започнат целодневно служение. О, извинявайте, Бог знае, че на амвона вече има достатъчно проповедници, водени от чувство за вина, проповядващи на Божиите хора, съвест за грях. Затова преди за започнете целодневно служение, уверете се че Бог ви е повикал. Амин. Ние имаме предостатъчно проповедници, водени от чувство за вина, ядосани проповедници. Защото са ядосани, те мислят, че Бог им е ядосан, което Бог не е, затова проповядват и на вас, че Бог ви е ядосан. Вие се чувствате така все едно хващате тези проповедници и ги водите до Евреи 10 един по един, казвате им: Сега, виждате ли какво пише тук, можете ли да четете или не. (хората се засмиват). Извинявайте, извинявайте, грехът в плътта ми, хвала на Бог, вече е осъден. Амин.
Искам да кажа, че вие ще ходите с Бог изпълнени с кураж, вие ще знаете, че сте обратно там където беше Адам, или по-добре отколкото беше Адам, амин, Адам имаше съвест, а вие имате изчистена съвест (Евреи 10:2). Всеки път, когато съвестта за грях се надига, това е още един шанс да опитате мир и спокойствие, Бог се е погрижил за това, и вие може да изпитате отново любовта на Бог към вас, и когато дойде време да се молите, вие ще се молите смело, вие ще знаете, че имате мир с Бог. И вие няма да молите Бог за дребни неща, дори няма нужда да се замисляте дали имате вяра, вярата ви ще бъде там. Затова библията казва, един път като знаете, че вашите грехове са простени:
Евреи 10:19 И тъй, братя, като имаме чрез кръвта на Исуса смелост да влезем в Светилището,
Алелуя! Амин. Това, приятели, не е  религия. Това е реалността, това е което Христос направи за нас. Бог, който ни видя в нашите грехове, беше изпълнен със състрадание. И Бог даде решението, ние все още откриваме какво е направил за нас. Амин, църква. И когато тази склонност за правене на грях се надигне във вас, знайте това, Бог е осъдил самото нещо, което се опитва да ви осъди пред Бог. Амин. И защото е осъден на кръста, грехът в плътта никога не може да ви постави в положение да бъдете осъден, можете да бъдете спокойни. Амин. Вие нямате демон, не сте шизофреник, няма нищо нередно с вас, това само показва, че сте вярващ. Хвала да бъде на Бог за завършеното дело на Исус Христос. Алелуя!

Топ 10 за изминалата година