петък, 15 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Духовно воюване" - Глава 9

ГЛАВА 9

МОЛИТВА

Като се молите в Духа на всяко време с всякаква молитва и прошение ...
                                                     Ефесяни 6:18

Моли се в Духа по всяко време

Последната част от всеоръжието е молитвата – „... като се молите в Духа на всяко време с всякаква молитва ...” Както и мечът на Духа, тя също е оръжие за нападение. Но какво означава молитва в Духа? Означава да се молиш на езици. (1 Коринтяни 14:14) Ако преживяваш сезон на злото, насърчавам те с това – научи се постоянно да се молиш в Духа. Ако минаваш през трудно време, моли се на езици винаги, когато можеш и навсякъде, където отиваш. Когато станеш сутрин, моли се на езици. Когато шофираш, моли се на езици. Когато си във влака, моли се на езици, но тихичко или хората ще те гледат странно!
Какво е толкова специално по отношение молитвата на езици, особено, когато минаваш през трудно време? Е, молитвата на езици ще презареди батериите ти, така да се каже. Библията казва, че моленето на езици ти предоставя почивка и освежаване. (Исая 28:11,12) Молитвата на езици ще те направи да се движиш с Бог (1 Кор. 14:2). Молитвата на езици също ще ти помогне емоционално. (1 Коринтяни 14:4) И според християнския психиатър Карл Р. Петерсън, доктор на медицинските науки, молитвата на езици в продължителен период от време може дори да подсили имунната ти система.
Нека ти покажа още нещо за молитвата в Духа. Молил ли си се някога за нещо, вярвайки, че ще се случи и все още трябва да чакаш проявлението на отговора? Искам да ти покажа как моленето в Духа може да ти помогне да получиш проявлението на това, за което вярваш на Бог.
В Марк 11 глава виждаме, че Исус видя неплодородно смокиново дърво и го прокле. Сега, ефектът от проклятието не се виждаше. Дървото не изсъхна незабавно. В Библията е записано, че едва на следващия ден смокиновото дърво беше изсъхнало в резултат от проклятието. Какво се случи между проклятието и изсъхването? Е, каквото и да се е случило, ще ни разкрие какво можем да направим в периода между молитвата и появата на проявлението.
Погледни Марк 11:12-14:

12 А на сутринта, когато излязоха от Витания, Той огладня. 13 И като видя отдалеч една разлистена смокиня, дойде, като търсеше плод на нея; но като дойде до нея, не намери нищо, само листа, защото не беше време за смокини. 14 И Той проговори, като и каза: Отсега нататък никой да не яде плод от тебе до века. И учениците Му чуха това.

След това, на следващия ден, стих 20 ни казва, че „... като минаваха сутринта, видяха, че смокинята е изсъхнала до корен.” И така, какво се случи между стих 14 и стих 20? Е, случи се това – след като Исус прокле смокинята, отиде в Йерусалим. Той отиде в храма и започна да прогонва тези, които купуваха и продаваха вътре. Преобърна масите на обменителите на пари и столовете на онези, които продаваха гълъби. И не позволяваше на никого да пренесе какъвто и да е съд през храма.
В стих 17 Исус каза нещо много интересно:

17 Не е ли писано: „Домът Ми ще се нарече молитвен дом за всички народи”, а вие го направихте „разбойнически вертеп”?
Нека преповторим стъпките си. Исус върви по пътя за Йерусалим, когато минава покрай смокинята и я проклина. След това отива в град Йерусалим и преобръща масите на обменителите на пари в храма. Напуска храма и през нощта стои извън града. На следващата сутрин Исус и учениците Му минават покрай смокинята отново. Какво видяха те? Видяха, че смокинята е изсъхнала до корен.
Какво беше направил Исус между проклинането и изсъхването на смокинята? Той прочисти храма и го възстанови като молитвен дом. Ако не виждаш нищо да не случва, не се безпокой. Просто продължавай да се молиш в Духа. Направи тялото си молитвен дом със знанието, че щом е била принесена молитва, то недостатъкът ти е бил разрушен. Прилича на това да използваш унищожител на бурени в градината си. Той не ги прави незабавно да изгорят и загинат. Но в момента, в който е напръскан, проблемът е разрешен до корен. Въпреки че може да отнеме време бурените да увяхнат и да умрат напълно, всъщност смъртта настъпва в момента, в който са били напръскани с препарата за унищожаване. В момента, в който прокълнем болест или тумор, той умира от корен. Но проявлението на изцелението може да бъде видяно по-късно.

Докато чакаш проявлението на своето чудо, стой в молитва.

Изхвърли крадците от своя храм
           
И така – между проклятието на смокинята и видимото проявление от него на следващия ден, Исус прочисти храма в Йерусалим. В Йоан 2:19 Исус посочи тялото Си като храм, казвайки: „... Разрушете този храм и за три дни ще го издигна.” Днес какво или кой е тялото на Христос? Ние, църквата, сме Неговото тяло. И нашите тела са храм на Святия Дух. В 1 Коринтяни 6:19 апостол Павел казва: „... вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас ...”
Така че, когато се молиш в Духа докато чакаш проявлението на своето чудо, Бог премахва крадците от твоя храм. Какво правят тези крадци? Те крадат здраве, жизненост и живот от тялото ти. Тези крадци са откраднали много от нас, защото много от нас не възприемат телата си като храм на Святия Дух. И когато не осъзнаваме това, се проваляме да пазим телата си като молитвен дом. Но ако станем и започнем да се отнасяме към телата си като храм на Святия Дух и молитвен дом, те няма да ни оставят или да станат бърлога на крадци.
Приятелю, ако позволиш на дявола да лагерува около тялото ти, ще ограби здравето и силата ти. В Йоан 10:10 Исус каза: „Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби ...” Той ще открадне здравето ти като разруши органите ти или крайниците ти чрез болест. Ти имаш избор. Дали тялото ти да е молитвен дом или бърлога на крадци. Избери да го направиш молитвен дом, моли се по всяко време в Духа!
Когато се молиш в Духа, е все едно да дезинфекцираш тялото си. Това изхвърля всички крадци от тялото ти. В Стария завет се използваше тамян в Божия храм. По общо мнение тамянът прогонваше змии, скорпиони и влечуги. По същия начин позволи тамянът на Святия Дух да прогони крадците в тялото ти като се молиш на езици. Ето как ще се прояви изцелението ти.
Колкото по-малко се молиш в Духа, толкова повече тялото ти се превръща в бърлога на крадци. Те могат да започват да идват по малко тук и там, но скоро, може да бъдат навсякъде и ще се окажеш в беда. Сега, други християни може да ти полагат ръце във вяра, за да прогонят крадците, но най-добрия начин е превенцията. Просто продължавай да се молиш в Духа, за да запазиш тялото си свободно от крадци и то да е по-силно, здраво, жизнено и животът ще изобилства в теб.
В 1 Коринтяни 6:18-20 Павел ни напомня, че телата ни са храм на Святия Дух:

18 Бягайте от блудство. Всеки друг грях, който би направил човек, е вън от тялото; но който блудства, съгрешава против своето собствено тяло. 19 Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, 20 защото сте били купени с цена; затова прославете Бога с телата си и душите си, които са Божии.

Ако наистина вярваш, че тялото ти е храм на Святия Дух, ще искаш ли да прелюбодействаш? Ще позволиш ли на крадците да лагеруват там? Повярвай 1 Коринтяни 6:18-20 и приеми, че тялото ти е храм на Святия Дух, и ще се отнасяш към тялото си по начинът по който се предполага да се отнасяш. Твоето тяло не е твоя собственост, то принадлежи на Святия Дух.
Докато чакаш да се прояви изцелението ти, докато продължаваш да вярваш на Бог за проявлението на твоето чудо, не можеш да си позволиш да не се молиш в Духа. Някои от вас все пак може да попитат: „Каква е връзката с молитвата в Духа, пастор, Принс?” Тялото ти е храм на Святия Дух. Неговият молитвен език е духовен. В Римляни 8:26 виждаме, че Святият Дух ни помага да се молим:

26 Така също и Духът ни помага в нашата немощ – понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайства в нашите неизговорими стенания ...

Каква е нашата немощ тук? Тя е, че „... не знаем да се молим както трябва ...” Например, може да преминаваш през изпитание и да не знаеш как или за какво трябва да се молиш. Но Святият Дух ти помага като се моли чрез теб. Той се моли чрез теб с неизговорими стенания, на езици – това е Негов език и Неговите молитви са перфектни. Слава на Бога, че Святият Дух е дошъл да ни помогне с тази немощ! Така че молитвата в Духа е Неговият начин да ни помогне да преодолеем тази немощ и да се прояви това, за което сме се молили.
Някой от вас са ограбени. Имали сте това откровение преди, но някъде по пътя, дяволът е спрял вашия поток на молитва в Духа. И животът е спрял да извира от вас. В тази връзка може да попиташ: „Пастор, Принс, кой е най-добрия начин да започне отново да блика живот от мен и да имам мир?” Най-добрият начин, да започнат да текат реките на живот и жива вода отново, е да се молиш в Духа. В Йоан 7:38,39 Исус свързва реките на жива вода, извиращи от нашето вътрешно същество, със Святия Дух. Така че молитвата в Духа активира този поток на жива вода в живота ти.
Ако си дошъл до място, където не можеш да усещаш Бог повече, въпреки че Той все още е до теб, едно от най-добрите неща, които можеш да направиш е да започнеш да се молиш на езици. Когато започнеш да се молиш в Духа, може да изглежда сякаш има само мъничка струя вътре в теб, но ако постоянстваш, тази струя ще нарасне в мощни, ревящи, произвеждащи живот реки, което ще благослови не само теб, но също и останалите!

Продължавай да се молиш в Духа и ще бъдеш изпълнен с повече сила, здраве, енергичност и живот.

Цар Езекия прочиства храма

В Стария завет виждаме друг пример за някой, който прочиства храма. 2 Летописи 29 глава ни казва, че цар Езекия прочисти храма. Между другото, Езекия беше добър цар, праведен и набожен. Стих 3 казва: „В първия месец от първата година на царуването си той отвори вратите на Господния дом и ги поправи.” Защо го направи? Е, във 2 Летописи 28:22-24 виждаме, че предишния цар Ахаз затвори вратите на храма:

22 Във времето на притеснението си той още повече престъпваше против Господа; такъв беше цар Ахаз. 23 Защото жертваше на дамаските богове, които го бяха поразили, като казваше: Понеже боговете на сирийските царе им помагат, на тях ще принасям жертви, за да помагат и на мене. Но те станаха причина да падне той и целият Израил. 24 Ахаз събра съдовете на Божия дом и ги съсече, затвори вратите на Господния дом и си направи жертвеници на всеки ъгъл в Йерусалим.

Нека се върнем отново на 29 глава, където виждаме, че първото нещо, което направии цар Езекия беше да отвори вратите на храма. Тук искам да ти дам една илюстрация на това как молитвата може да възстанови тялото ти. 2 Летописи 29:16 казва:

16 Свещениците влязоха в по-вътрешната част на Господния дом, за да я очистят, и изнесоха в двора на Господния дом цялата нечистота, която намериха в Господния храм ...

Стих 17 продължава:

17 На първия ден от първия месец започнаха да освещават, а на осмия ден от месеца стигнаха до Господния притвор; и за осем дни осветиха Господния дом и на шестнадесетия ден от първия месец свършиха.

По същия начин, възтановяването на твоето тяло, което е Господния дом днес, започва, когато „вратата” е отворена. Коя е „вратата” в твоето тяло? Това е твоята уста. Давид казва в Псалм 141:3: „Господи, постави стража на устата ми, пази вратата на устните ми.”
Така че, когато отвориш устата си и се молиш в Духа, тялото ти започва да бъде възстановявано отвътре навън. Вътре в „дома” ще бъдат светнати лампите. След няколко дни ще има живот в целия дом. Той ще протече през предверието, това е вратата, което означава външността на тялото ти. Когато това се случи, ще видиш видими белези на възстановяване по тялото си, проявлението на твоето изцеление!
Хората на цар Езекия започнаха да възстановяват и чистят храма отвътре навън. Как почистваш нещо? Правиш го с вода. Водата е чудесно почистващо средство. Как почистваш храма на Сятия Дух или Господния дом, който е тялото ти? Правиш го с реките на жива вода. Колкото повече се молиш на езици, толкова по-голям достъп даваш на реките от жива вода вътре в теб. Колкото повече се молиш в Духа, толкова повече живата вода изхвърля всички отломки, почиствайки дома ти.
Почистването може да не свърши за една нощ, но ще бъде завършено ако постоянстваш. То започва от вътрешността ти и продължава навън докато не видиш видими белези на своето чудо. Знаеш ли, когато започнаха да чистят вътре в храма, никой отвън не можеше да види какво се случва вътре. Отне време преди почистването да може да се види отвън. Отне време преди храмът да бъде почистен отвътре и отвън.

Не позволявай на дявола да затвори устата ти

Какво ни учи това за собствения ни живот? То ни показва, че първото нещо, което трябва да направим е да отворим вратата на нашия храм. Научихме, че вратата са нашите устни и уста. Псалм 141:3 казва: „... пази вратата на устните ми.” С всички дяволски атаки против теб, той успял ли е да затвори твоята врата? Затворена ли е вратата на твоя храм?
Може да си в ситуация, при която реките са спрели да текат в живота ти. Това може да е допуснало крадците вътре и те може би крадат от теб. Може да се чувстваш така, сякаш нямаш сила да им се съпротивиш. Като се обърнеш назад, може да си припомниш, че е имало време, когато реките са течали вътре в теб. Ходил си в сила. Ако си бил болен, си знаел, че ще се подобриш. Но някъде по пътя дяволът е успял да затвори устата ти. Успял е да затвори вратата ти.
Не ме е грижа каква е била причината, но устата ти е била запушена. Демонът, наречен Ахаз е затворил вратата. Но като цар Езекия, трябва да отвориш вратата отново! Трябва да изкараш всичката нечистотия и крадци с реките на жива вода, като се молиш продължително в Духа!
Не е чудно, че в деня на Петдесятница първото нещо, което Бог направи беше да отвори вратите. Деяния 2:4 твърди: „И те всички се изпълниха със Святия Дух и почнаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше способност да говорят.” След като Святият Дух ги направи живи храмове, Бог ги направи домове на молитва и сила. Петър проповядва мощна проповед и бяха спасени 3000 души.
Също в 1 Коринтяни 14:2 виждаме, че: „... който говори на непознат език, той не говори на човеци, а на Бога, защото никой не го разбира, понеже с духа си говори тайни.” Не е чудно, че дяволът иска да те спре да си отвориш вратата. Не е чудно, че дяволът иска да те спре да говориш на езици. Защото не говориш на хора, ти говориш на Бог! Хората не разбират какво казваш. Самият ти, един човек, не разбираш. Но това не е предназначено да стимулира интелекта ти. То е предназначено за Бог.
Някои от вас, които обичат да се облягат на ума си, за да вземат решения и да анализират нещата, може да не виждат стойността на молитвата на езици, защото езикът не означава нищо за вас. При вас големият проблем е умът ви – трябва да разберете с ума си преди да го приемете. Но 1 Коринтяни 14:14 казва: „Защото ако се моля на непознат език, духът ми се моли, а умът ми не дава плод.” Така че трябва да осъзнаеш, че когато опре до комуникация с Бог в Духа, твоето разбиране или ум не могат да ти помогнат. Това ще бъде безплодно. Това просто е Божият начин и ти трябва да го направиш по Неговия начин.

Говори на езици и възстанови тялото си

1 Коринтяни 14:4 твърди: „Защото ако се моля на непознат език, духът ми се моли, а умът ми не дава плод.” Няма никакъв начин да назидаваш църквата без първо да назидаваш себе си. Думата „назидавам”  на гръцки е oikodomeo, което означава „да строиш къща”. Така че който говори на езици, гради къща. Библейският речник на Тайърс и Смит също описва думата „назидавам” като „възстановявам”. Това означава, че строиш и възстановяваш къща винаги, когато говориш на езици. С други думи – винаги, когато се молиш в Духа, изграждаш и възстановяваш себе си!
Може да кажеш: „Ама, пастор, Принс, мислех, че когато един християнин говори на езици, назидава своя дух?” Е, Библията не казва, че говорещият назидава духа си. Казва, че говорещият назидава „себе си”. Това означава цялото му „себе” – дух, душа и тяло! Така че който говори на езици също така изгражда и възстановява тялото си. Какво да кажем за ума? Умът е част от душата ти. Твоето „себе” включва ума ти. Така че можеш също да възстановяваш и градиш своя ум като говориш на езици. И която и да е част от тялото ти да бъде възстановена, Святият Дух ще свърши по-добра работа от най-добрия лекар на света!
Колкото повече се молиш на езици, толкова по-съзнателен ставаш за обитаването на Святия Дух. Моли се на езици винаги, когато можеш и толкова често, колкото можеш. Прави го под душа, докато шофираш или докато спортуваш. Помни, че можеш да се молиш на езици тихичко когато си на места с много хора. Не е нужно да се молиш на висок глас и да плашиш хората!
Бог иска да отвориш вратата си. И Той казва: „Приготви се за проявлението.” Това ще изгони всички крадци, които са грабили от теб твоята жизненост и сила. В Йоан 10:10 Исус каза: „Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби ...” Не толерирай крадците, защото Исус не го направи!

Който говори на езици изгражда и възтановява себе си.


Стой силен във всеоръжието на Исус

Да, истина е, че дяволът се опитва да ни ограби благословенията от Бог, но Исус ни даде Своето всеоръжие. Всъщност Павел откри за Божието всеоръжие в Исая 59:14-18:
  
14 Затова правосъдието отстъпи назад и правдата стои далеч; защото истината падна на площада и правотата не може да влезе. 15 Да! Истината я няма и който се отклонява от злото, става плячка; и Господ видя и Му стана неугодно, че нямаше правосъдие; видя, че нямаше човек, и се почуди, че нямаше посредник; затова Неговата мишца издейства за него спасение и правдата Му го подкрепи. 17 Той се облече с правда като с броня и сложи на главата си спасение за шлем; облече и одеждите на възмездието за дреха и се загърна в ревността като с мантия. 18 Според дължимите им възмездия – така ще отплати; ярост на противниците Си, възмездие на враговете Си; ще даде възмездие на островите.

Същите части на всеоръжието, които Павел ни насърчава да сложим бяха тези, които Самият Господ сложи, за да отмъсти на Своите противници, за да наложи правосъдие и да запази праведността. С други думи – когато сложиш Божието всеоръжие, Господ ще отмъсти на дявола за това, което ти е причинил. Така че следващия път той ще си помисли два пъти преди да тръгне срещу теб!
Приятелю, позволи на Божията истина да освети всяка област на живота ти и тъмнината ще бъде разпръсната. Ходи в дара на праведност и както казва Павел в Римляни 5:17, ще царуваш в живота. Остани защитен с пълна сигурност за Неговото спасение, като имаш уверено очакване да дойдат добри неща. Пази себе си с щита, който е вяра в Неговата вяра, която никога не се проваля. Съгласи се с Божието слово като го говориш директно. И се моли на езици през цялото време с много постоянство.
Ще има моменти, когато ще се молиш на езици и ще чувстваш силата на Бог! Но също така ще има моменти, когато няма да усещаш нищо. Ще има моменти, когато ще се чувстваш сякаш не тече река. И именно тогава трябва да постоянстваш. Дяволът ще ти каже: „Нищо не се случва. Просто си измисляш. Това не е нищо освен празни приказки.” Но постоянствай и твоите езици ще се движат със сила!
Бог ни е дал Своето всеоръжие, за да ни направи силни в Него и в силата на Неговото могъщество, така че сложи ги днес!
Молитва за спасение

Ако желаеш да приемеш всичко, което Исус е направил за теб и да Го направиш свой Господ и Спасител, моля те моли се с тази молитва:



Господи, Исусе, благодаря Ти за това, че ме обичаш и умря за мен на кръста. Твоята скъпоценна кръв ме умива от всеки грях. Ти си мой Господ и мой Спасител сега и завинаги. Аз вярвам, че Ти възкръсна от смъртта и че Си жив днес. Поради Твооето завършено дело сега аз съм възлюбено дете на Бог и небето е мой дом. Благодаря ти, че ми даваш вечен живот и изпълваш сърцето ми с Твоя мир и радост. Амин.

 Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар