сряда, 3 декември 2014 г.

"Остани вкоренен!"


Остани вкоренен!


Отделени от вярата, която е вкоренена в Исус, всеки от нас е мъртво духовно дърво, което произвежда лоши плодове.


Едно дърво може да ти разкаже много за християнския живот.

Здравото дърво, ще расте и ще дава плодове. Но не просто някакъв плод. Здравото дърво ще даде плод, който ще береш и на който ще се наслаждаваш. От друга страна, болното дърво е съвсем различно. По-вероятно е изобщо да не даде плодове. Ако даде плод, вкусът му ще е отвратителен. За разлика от здравото дърво, болното дърво никога не може да даде добър плод.

Точно както плода, който сме събирали расте базирайки се на това, какво е дървото, така и плодът, който ние произвеждаме в живота ни, расте базирайки се на това, кои сме ние. Отделени от вярата, която е вкоренена в Исус, всеки от нас е мъртво духовно дърво, което произвежда лоши плодове, това ние наричаме грях.
(Мат 7: 15-20 "Пазете се от лъжливите пророци, които идват при вас в овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители. По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини – от репеи? Също така, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошото дърво дава лоши плодове. Не може добро дърво да дава лоши плодове или лошо дърво да дава добри плодове. Всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и се хвърля в огън. И така, по плодовете им ще ги познаете.").

Ако си в Христос, ти си ново създание, и с течение на времето ще даваш добър плод. Като любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание.
(Гал. 5:16 -24 "И така, казвам: ходете по Духа, и няма да угаждате на плътските страсти. Защото плътта силно желае противното на Духа, а Духът – противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да не правите това, което искате. Но ако се водите от Духа, не сте под закон. А делата на плътта са явни. Те са: блудство, нечистота, разпътство, идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления, зависти, пиянства, пирувания и други подобни; за които ви предупреждавам, както ви и предупредих, че които вършат такива работи, няма да наследят Божието царство. А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, вярност, кротост, себеобуздание; против такива няма закон. А които са Иисус Христови, са разпънали плътта заедно със страстите и пожеланията й.").
Тези са известни като "плодът на Духа". Как можем да ги вземем?

Като пребъдваме в Христос.

Често християните отиват при Исус за прошка на греховете им, така че, те да могат, да отидат в рая, но те изоставят Евангелието, когато става въпрос да го живеят ежедневно. И все пак Исус каза, че ние трябва да пребъдваме в Него (Йоан 15: 4 "Стойте в Мен, и Аз – във вас. Както пръчката не може да даде плод от само себе си, ако не стои на лозата, така и вие не можете, ако не стоите в Мен."). Какво означава това? Това означава, че трябва да останем вкоренени! Означава, че ние сме хранени от Него всеки ден и, че ние се развиваме, като оставаме в Христос.

Йоан 15: 4-5
"Стойте в Мен, и Аз – във вас. Както пръчката не може да даде плод от само себе си, ако не стои на лозата, така и вие не можете, ако не стоите в Мен. Аз съм лозата, вие сте пръчките; който стои в Мен и Аз – в него, той дава много плод; защото, отделени от Мен, не можете да направите нищо."

Нашите добри дела не се произвеждат от нашите собствени усилия отделени от Исус. Те са произведени от Божието дело във нас чрез пребъдване. Търсиш ли Божията помощ, за да живееш за Него - пребъдваш ли в Него - или се опитваш  по твой си начин?

молитва

Благодари на Бог, че в Христос ти си ново създание. Помоли Го за Неговата благодатна сила, за истински живот и истинска радост в живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар