сряда, 24 юни 2015 г.

“Мъдрият и глупавият строител”

Ден 2 – “Мъдрият и глупавият строител”


Лука 6:46-49 "И защо Ме зовете: Господи, Господи!, и не вършите това, което казвам? Всеки, който идва при Мен и слуша Моите думи, и ги изпълнява, ще ви покажа на кого прилича. Прилича на човек, който, като строеше къща, изкопа и задълбочи, и положи основата на канара; и когато стана наводнение, реката се устреми върху онази къща, но не можа да я поклати, защото тя беше основана на канара. А който слуша и не изпълнява, прилича на човек, който е построил къща на земята, без основа; върху която се устреми реката и тя веднага рухна; и срутването на онази къща беше голямо."
Матей 7:21-28 "Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! – ще влезе в небесното царство, а който върши волята на Моя Отец, който е на небесата. В онзи ден мнозина ще Ми кажат: Господи! Господи! Не в Твоето ли Име пророкувахме, не в Твоето ли Име демони изгонвахме, и не в Твоето ли Име направихме много чудеса? – но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал, махнете се от Мен вие, които вършите беззаконие! И така, всеки, който чуе тези Мои думи и ги изпълнява, ще се сравни с разумен човек, който е построил къщата си на канара; и заваля дъждът, и придойдоха реките, и духнаха ветровете, и се устремиха върху тази къща; и тя не падна, защото беше основана на канара. И всеки, който чуе тези Мои думи и не ги изпълнява, ще се сравни с неразумен човек, който построи къщата си на пясък; и заваля дъждът, и придойдоха реките, и духнаха ветровете, и се устремиха върху тази къща; и тя падна, и падането й беше голямо. И когато Иисус свърши тези думи, множествата се чудеха на учението Му,"

Това е първата истинска притча и в двете евангелия – Лука и Матей. Исус ни предизвиква да изпитаме пътя, по който строим нашият живот, на каква основа градим. Дали умишлено градим нашите животи на това, което е непоклатимо или позволяваме на обстоятелствата и събитията да бъдат наша вечна клатеща се основа? Знаеш ли на какво градиш живота си? Върху Бог или върху твоите желания, идеи и мечти? Колко често четеш и/или слушаш Божиите поучения? Какво ще предприемеш, за да започнеш да практикуваш всичко това в твоят живот? Пробвал ли си лично да строиш  върху Божието дело или си строял в група от “строители”? Има ли части от твоята основа, които да бъдат извадени и възобновени? Не  дей да чакаш и ден повече, в който да не си заинтересуван, за това, как изграждаш живота си в Христос!

Няма коментари:

Публикуване на коментар