четвъртък, 16 юли 2015 г.

“Приятел в нужда”


“Приятел в нужда”


"Лука 11:1-13 "И когато Той се молеше на едно място, като престана, един от Неговите ученици Му рече: Господи, научи ни да се молим както и Иоан е научил своите ученици. А Той им каза: Когато се молите, думайте: Отче [наш, Който си на небесата], да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство, [да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята]; давай ни всеки ден ежедневния ни хляб; и прости греховете ни, защото и сами ние прощаваме на всеки наш длъжник; и не въвеждай ни в изкушение, [но избави ни от лукавия]. И каза им: Ако някой от вас има приятел и отиде при него посред нощ, и му рече: Приятелю, дай ми на заем три хляба, понеже един мой приятел дойде у дома от път, и нямам какво да сложа пред него; и ако той отвътре в отговор рече: Не ме безпокой; вратата е вече заключена, и децата ми са с мене на леглото; не мога да стана да ти дам; казвам ви, че даже ако не стане да му даде, защото му е приятел, то поради неговата настойчивост ще стане и ще му даде колкото му трябва. И Аз ви казвам: Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори. Защото всеки, който иска получава; който търси, намира; и на онзи, който хлопа, ще се отвори. И кой е оня баща между вас, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък? или ако му поиска риба, наместо риба, ще му даде змия? или ако поиска яйце, ще му даде скорпия? И тъй, ако вие, които сте зли знаете да давате блага на чадата си, колко повече Небесният Отец ще даде Светия Дух на ония, които искат от Него!"

В този пасаж Исус не само учи за какво да се молим, но и как да се молим. Лесно може да се обезкуражим, когато не виждаме отговор на молитвата ни на времето, в което ние искаме да стане или си мислим, че ще се случи. Но Бог не е е задължен да работи в нашия времеви интервал, който си представяме.
Колко често виждаме да се предаваме, когато се молим за нещо, а не виждаме да е отговорена молитвата? Какви са молитвите, с които се молим за известно време и имаме чувството, че сме се предали? Използвай насърчението от този пасаж и продължи да искаш!

Няма коментари:

Публикуване на коментар