понеделник, 20 юли 2015 г.

“Мъдрите и глупавите слуги”


“Мъдрите и глупавите слуги”


Лука 19:41-48 "И като се приближи и видя града, плака за него и каза: Да беше знаел ти, да! ти, поне в този [твой] ден, това което служи за мира ти! но сега е скрито от очите ти. Защото ще дойдат върху тебе дни, когато твоите неприятели ще издигнат окопи около тебе, ще те обсадят, ще те отеснят отвред, и ще те разорят и ще избият жителите ти в тебе и няма да оставят в тебе камък на камък; защото ти не позна времето, когато беше посетен. И като влезе в храма, почна да изпъжда ония, които продаваха; и казваше им: Писано е: "И домът Ми ще бъде молитвен дом": а вие го направихте "разбойнически вертеп". И поучаваше всеки ден в храма. А главните свещеници, книжниците и народните първенци се стараеха да Го погубят; Но не намериха какво да сторят, понеже всичките люде бяха прилепнали при Него да Го слушат."
Матей 24:45-51 "Кой е, прочее, верният и разумен слуга, когото господарят му е поставил над домочадието си; за да им дава храна на време? Блажен е оня слуга, чийто господар, като си дойде, го намери, че прави така. Истина ви казвам, че ще го постави над целия си имот. Но, ако оня слуга е зъл, и каже в сърцето си: Господарят ми се забави, и той почне да бие служителите си, и да яде и пие с пияниците, господарят на оня слуга ще дойде в ден, когато той не го очаква, и в час, когато не знае, и, като го бие тежко, ще определи неговата участ с лицемерите; там ще бъде плач и скърцане със зъби."

В тази история Исус говори за Неговото второ и крайно завръщане и използва историята, за да ни попита как Той ще ни завари, Неговите последователи, когато се завърне?
Ако Исус се завърне днес, дали ще ни намери изпълнявайки вярно крайната задача, която ни даде да правим ученици?
Дали ще ни завари вярно, да управляваме своите дарби и таланти за Божието царство? Или ще те намери мързелив в тези задачи? Дали ще те завари да казваш аз имам много време преди Той да се върне, ще се заема с това накрая!?
Никога не е лошо време да правим ученици, да учиш другите да се покоряват на Неговите заповеди. Убеди се , че си верен и чувствителен в святост за евнтуалното завръщане на Госпдода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар