вторник, 5 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Твоето чудо е в устата ти" - Глава 1


Говори на скалата за да получиш чудо

Как виждаш Бог? Много е важно как виждаш Бог, защото когато опре до битка в живота, начинът, по който виждаш Бог ще повлияе вярата ти и това как ще получиш от Него. Виждаш ли един гневен Бог? Или виждаш един благ, милостив, даващ Баща?
Виж, начинът, по който възприемаш Бог ще определи качеството на взаимоотношението ти с Него и това ще засегне всичко останало – начинът, по който споделяш Божията любов с тези около теб, качеството на взаимоотношенията със съпругата ти, начинът, по който отговаряш на трудностите в работата ...
Когато Го виждаш такъв какъвто е в действителност – благ, милостив, даващ Баща – това ще изпълни сърцето ти с толкова вяра да приемаш от Него, че ако се нуждаеш от чудо, ще получиш именно това.
Библията ни разкрива две прекрасни картини на Христос като канара. В 17 глава на Изход, Бог каза на Мойсей да удари канарата, за да потече вода и да утоли жаждата на израилтяните. Това символизира разпятието на Христос и също така ни Го показва като снабдител на всичките ни нужди. Водата, която потече от ударената канара изобразява всичко, от което имаме нужда в живота, било то здраве, просперитет, по-добри взаимоотношения, нова работа ... Всичко, от което имаме нужда блика от Исус, нашата канара.
След това в 20 глава на Числа, когато Бог каза на Мойсей да говори на голямата канара, Мойсей не се покори и вместо това я удари. Това символизира тези, които продължават да разпъват възвишения Христос с погрешни вярвания и неправилни изповеди. Но понеже Христос беше ударен веднъж за всички грехове, Бог сега иска ние просто да говорим на възвишената Канара, за да бъдат посрещнати нуждите ни.
Докато си дете на Бог, няма повече никаква причина да се чудиш дали Бог иска да те благослови. Той е уредил завинаги този въпрос на кръста! Канарата беше ударена! Водата тече! Поради тези вечни истини можем да очакваме да бъдем благословени, изкупени и изцелени във всяка област от живота си!
Когато се изправиш пред проблем, какъв трябва да бъде отговорът ти? Просто говори на Канарата. Говори на канарата като се съгласяваш с Божието слово и говориш това, което Той е казал за теб и ситуацията ти в Своето слово. Това е истинска изповед!
Толкова е важно да се уверите, че това, което излиза от устата ви е истина и правилно, и е в линия с Божието слово. Говори на твоята Канара, Първосвещеникът на твоята изповед и водата ще потече. Твоето чудо е в устата ти!


ГЛАВА 1


НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО ВИЖДАШ БОГ, ВЛИЯЕ ВЪРХУ ТОВА КАК ЩЕ ПОЛУЧИШ ОТ НЕГО



„Защо ме виждаш по този начин?”

Преди много години чух Божия глас ясно докато се молех. Това, което Той каза промени теологията ми.
През този ден започнах да се моля: „Небесни Татко ...” и както обикновени си представях Бог като възрастен човек с бяла коса, бели вежди и дълга бяла брада. Не знам за теб, но тогава аз си представях Бог по този начин. След това, неочаквано, чух Неговия глас да ми говори. Беше вътрешен глас, който каза: „Синко, спри! Защо Ме виждаш по този начин?”
Аз се покорих, спрях и тогава отговорих: „О, ами защото Ти си моят Баща, а бащите обикновено са много стари.”
Бог ми каза: „Синко, остаряването е част от проклятието на земята. Поради греха на Адам, хората остаряват, отслабват и умират. В небето няма проклятие. Аз съм вечно млад.”
Това наистина промени начина, по който виждах Бог. То промени перспективата ми и начина, по който се молех от този ден нататък. Сега, винаги, когато се моля, виждам един небесен Баща, Който е млад и динамичен.
Как виждаш Бог? Как твоите приятели – вярващи и невярващи – виждат Бог? Ако тръгнеш по улицата и питаш хората какъв е Бог, много от тях вероятно ще ти кажат, че Бог е стар и сериозен, защото е свят и че Той е строг възпитател, който винаги ги хваща, когато вършат нещо грешно. Някои от тях дори ще ти кажат, че Бог ги дисциплинира чрез болести и други трудности.

Бог не е съдещ, Той е обичащ

Чуй ме, приятелю, Бог изобщо не е такъв. Той е като баща, който винаги мисли начини, за да постави усмивка върху лицето на детето си. Той отива в магазина за играчки, за да търси подарък. Представя си как детето му ще отвори подаръка и ще погледне играчката с радост. И бащата се усмихва.
Бог е като този баща. Той е добър Баща. Матей 7:11 ни казва:

11 И така, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на децата си, колко повече вашият Отец, Който е на небесата, ще даде добри неща на тези, които искат от Него!

Точно сега Той мисли за теб и се усмихва, защото е приготвил нещо чудесно за теб! Такъв е Богът, Когото ти и аз имаме. Той не те дебне да те залови и да те чукне по главата, когато вършиш нещо лошо! Не, Той винаги потвърждава любовта Си към теб. Той е топъл, приятелски глас вътре в теб, който те изправя и ти дава сили.
Някои хора може да не се съгласят с тази картина на Бог. Това е така, защото вероятно не са израснали с бащи, които са били добри към тях. Бащите им може да са отсътвали и никога да не са били до тях. Или да са имали лоши бащи, които жестоко са ги били. Така че представата им за баща е омърсена. Такива хора автоматично приемат, че Бог е като собствения им баща. За тях е трудно да видят Бог като милостив, даващ Баща.
Ако ти си такъв, искам да знаеш, че Бог е Баща на бащите. (Пс. 68:5) Той е любящ Баща, Който никога няма да те напусне, нито ще се откаже от теб!
Понякога може да „чуваш” глас в главата си, който посочва провалите и греховете ти, който те осъжда и те кара да се чувстваш мръсен. Това не е Божия глас, а гласът на дявола!

Той е топъл, приятелски глас вътре в теб, който те привдига и ти дава сила.

В Откровение 12:10 сатана е наречен „... клеветникът на нашите братя, който ги клевети денем и нощем пред нашия Бог.” Това ни показва, че сатана идва да ни обвини, че сме нарушили Божиите закони. Той идва да ни напомни за греховете ни, да ни накара да се чувстваме отвратителни! Бог не е такъв. Той не идва, за да ни напомни греховете ни и това, което сме направили погрешно. Йоан 16:8-11 казва:

8 И когато дойде, Той ще обвини света за грях, за правда и за съд; 9 за грях, защото не вярват в Мене; 10 за правда, защото отивам при Отца и няма вече да Ме виждате; 11 а за съд, защото князът на този свят е осъден.

Забележи, че Святият Дух обвинява света за грях. Думата е в единствено число – не грехове, а грях. Защо? Защото Святият Дух ни обвинява само в един грях – неверие в Исус.
Но щом повярваш в Исус, за какво те обвинява Святият Дух? За праведност. Чувал ли си някога това? Повечето хора си мислят, че Святият Дух е един, който постоянно им казва какво не е наред с тях. Но тук казахме, че Той ни обвинява за праведност, защото Исус умря, за да премахне греховете ни и да ни направи завинаги праведни. И обратно на това, което сме чували, Той ни убеждава, че не Той ни съди, а дяволът!
И все пак има хора, които виждат един Бог на Стария завет, Бог, Който съди Своите хора и Който ги коригира и дисциплинира. Те си мислят, че Бог винаги иска да ги коригира и дисциплинира. Нека ти кажа, Богът на Стария завет може да е въздавал правосъдие от време на време, но Неговото сърце не е съдещо.
Псалм 103:8,9 заявява:

8 Жалостив и милостив е Господ, дълготърпелив и многомилостив. 9 Няма да изобличава винаги, нито ще държи гняв довека.

Виждаш ли, Бог обича милостта. Неговото сърце е изпълнено с милост, не със съдене. Библията не казва, че Бог е съдещ. Тя казва, че Бог е любов. (1 Йоан 4:8) Казва, че Неговата милост е вечна. (Пс. 136:1)
Някои от вас може да ме спрат на това място и да кажат: „Пастор,Принс, наистина ли е толкова важно как виждам Бог?” Е, добре – да, много е важно! Много е важно как виждаш Бог, защото когато опре до битка в живота, това как виждаш Бог ще повлияе на вярата ти и как получаващ от Него. Твоето схващане за Бог ще определи качеството на взаимоотношенията ти с Него и това ще засегне всичко останало – начинът, по който споделяш Божията любов с тези около теб, качеството на взаимоотношенията със съпругата ти, начинът, по който отговаряш на трудностите в работата ...

Начинът, по който виждаш Бог, ще повлияе на вярата ти и това как приемаш от Него.

Начинът, по който виждаш, ще определи как ще приемеш

Имаше един млад човек в нашата църква, който преживяваше трудно време с бизнеспартньора си. В резултат остана без работа за кратко време. През това време проповядвах серия послания за това как нашия небесен Баща се грижи за всичко и всичко, което трябва да направим е да Му се доверим.
Младият човек приложил това послание къв своя случай и се молил за по-добра работа. Той видял Бог като един мощен и обичащ Баща и просто оставил нещата в Неговите ръце. Не минало много време преди да му предложат по-добра работа. Поставили го за бизнес менажер в машиностроителна компания в нефтената индустрия, въпреки че нямал натрупан стаж и бил само на 25 години!
Неговата нова длъжност е да управлява местната дъщерна фирма с още един мениджър. Той работи у дома на плаващо работно време. Също така се разбира добре с мениджъра по продажби и казва, че заплатата му е „доста добра”. Не е зле за някого, който се нуждае от нова работа! Когато виждаш Бог като даващ и милостив Баща, става лесно да получиш това, от което се нуждаеш, независимо дали е нова работа, изцеление или финансов пробив.
Някои от вас може да кажат: „Пастор, Принс, не можем да очакваме Бог винаги да ни избавя от затрудненията ни, защото Той може да използва трудните обстоятелства, за да ни научи на важни уроци.”
Чуй ме, ако се давиш и извикаш към Бог да те спаси, Той няма да използва възможността да ти проведе курс по плуване в 10 урока. Няма да каже: „Добре, стъпка първа: Ритни. Сега продължаваме с втора стъпка: Движи ръцете си. Стъпка три: Дишай ...” Всеки, който прави това е жесток!
Не, Бог не би направил това! Той ще те спаси незабавно! Ще те хване и ще те изнесе на брега. Спомняш ли си, когато Петър реши, че иска да ходи по водата, за да срещне Исус? Когато започна да се съмнява и да потъва, той извика: „Господи, спаси ме!” Исус незабавно протегна ръката си и го хвана. (Матей 14:30,31) Той не използва възможността да даде на Петър курс за вярата от 10 точки! Исус спаси Петър незабавно.

Вярата работи най-добре, когато знаеш за Божията любов към теб

Възлюбени, в твоето време на нужда, получаването от Бог може да стане лесно, ако Го виждаш като милостив Баща, който отговаря незабавно на вика ти. Тогава ще очакваш чудо от един Бог на милостта, а не някакви болезнени, дълги уроци от един Бог на съденето.
Не ме разбирай неправилно. Бог ни учи, но не чрез инциденти, трагедии или болести.
И така, как ни учи Бог? Той използва Словото Си, за да ни дисциплинира и обучи. Ако има област в живота ти, която трябва да бъде коригирана, Бог ще говори на сърцето ти за това, може би по време на проповед или дори чрез съпругата ти! Може да не ти хареса това, което чуваш, но трябва да знаеш, че Той го прави за твое добро, защото си Негов син или дъщеря и те обича. (Евреи 12:5-11)

Искам да те предизвикам – как виждаш Бог в действителност? Все още ли виждаш един гневен Бог, на Когото му харесва да сочи грешките ти и да те чука по главата? Или виждаш един благ, милостив и даващ Баща?

Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска – 2015г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар