понеделник, 25 юни 2018 г.

ЦАРУВАЙ В ЖИВОТА ЧРЕЗ СИЛАТА НА СМИРЕНИЕТО


Смирението е секрет, с който ти ще бъдеш непрекъснато употребяван в Божието царство.


Ние царуваме истински в живота чрез силата на смирението.
"Подир смирението иде страх Господен, богатство, слава и живот. ” / Пр.22:4/
Бог щедро възнаграждава мъжете и жените, които живеят в смирение.
Смирението не е слабост. То е пълна липса на увереност в собствените възможности и пълно упование и доверие на способностите на Бога.
Всички християни трябва да се научат да бъдат водени от духа на смирението. Това е много важна позиция и Божието Слово има много да каже за това.
" И тъй, аз затворник за Господа, моля ви да постъпвате / водите живот/ достойно за / Божественото/ звание, за което сте призвани - с поведени, което прави чест на призваните за Божия служба.
"Начин на живот, който ви подобава - с непретенциозност и скромност / и кротост / лишени от егоизъм , благородни, добродушни/, като се търпите един друг със снизхождение, поради любовта ви един към друг."
/ Еф.4:1,2 /
Много хора биват употребявани от Бога за кратък период от време. Скромността, обаче е ключът, с който можеш да продължиш да бъдеш употребяван от Бога.
"По дадената мене благодат / незаслужена благосклонност на Бога / на всекиму от вас казвам: не мислете за себе си повече, отколкото трябва да мислите - да нямате преувеличено менние за собствената си важност / значение/ , но да преценявате своите способности с трезво / сериозно / отсъждане, всеки според степента на вярата отмерена от Бога за всеки."  / Римл12:3 / БУКВАЛЕН ПРЕВОД ОТ РАЗШИРЕНА БИБЛИЯ /Amplified Bible/.
Този цитат от Библията е предупреждение към вярващите. Ние трябва да разберем, че всичките благословения идват от Бога. Това, което сме и всичко, което имаме е в резултат на Божията благодат в нашия живот.
Аз винаги осъзнавам факта, че доброто, което е направено в църквата "Лейкууд" е резултат от работата на Святия Дух.
Бог ме доведе до спасение, когато бях седемнадесетгодишен. По това време бях напуснал гимназията и продавах пуканки в един театър. Благодарение само на Божията благодат, аз мога да служа на другите.
Гордостта и високомерието ще отсекат твоята полезност.
Ти можеш да си мислиш: "Добре, те нямат нужното уважение към мен! В края на краищата, аз съм важна личност и човек с положение.” Това е само преувеличено мнение за твоята важност.
Аз разбрах, че единствената власт, която имам като пастир е духовна, неосезаема, не от плът и кръв, тази, която Исус ми е дал. Ако Той оттегли тази власт от мен, аз няма да имам нищо.
Бог поставя много служители в църквата. Ние винаги трябва да държим един на друг и да се отнасяме с високо почитание към всеки, Защото Бог има специфична работа за всеки от нас. Всеки служител е необходим.
"Защото, както в едно тяло имаме много части, ала всички части не вършат една и съща работа, тъй и ние многото съставяме едно тяло в Христос, а отделно един другиму сме части.
"И понеже, по дадената нам благодат, имаме разни дарби, то, имаш ли пророчество, пророчествувай според вярата; имаш ли служение, пребъдвай в служението;учител ли си, - в учението; наставник ли си, - наставлявай; дарител ли си дарувай простосърдечно; престоятел ли си, - предстоявай /управлявай/ с усърдие; благотворител ли си, - благотвори на драго сърце." / Римл. 12:4-8 /
Нашата отговорност е да работим в служението, което Бог ни е дал.
Не всеки човек е призван към едно от петте служения / апостол, пророк, благовестител, пастир, учител/
Бог използва миряните по цял свят по свръхестествен начин. Всяко служение е нужно за усъвършенстване и окомплектоване на характерите на светиите. Ние трябва да се отнасяме еднакво вежливо към всеки човек. Ние никога не трябва да постъпваме с неуважение към хората, а по-специално към Божиите деца.
"  Но по-голяма благодат дава; затова е казано: "Бог се противи на горделиви, а на смирени дава благодат.” / Яков 4: 6 /
Гордостта унищоваща изобилието от Бога в нашия живот. Бог Се противопоставя на горделивите. Той Се противи не само на обикновените миряни, а също отблъсква и горделивите проповедници и съпруги. Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат.
Всеки един от нас се нуждае от Божията благодат в живота си!
Апостол Павел притежаваше чудесен дух на смирение. Той казва:
"Всичко мога ЧРЕЗ ХРИСТОС Исус, Който ме укрепява."   /Фил.4:13/
Отново Павел изповядва:
"Аз съм повече от победител ЧРЕЗ ОНЗИ, Който ме възлюби" / Римл.8:37 /. Павел говореше за мощните дела, които можа да направи чрез Исус. Нашата изповед трябва да бъде за това, което имаме в Христос, а не какво можем да правим благодарение на нашите възможности.
В моменти на тишина и сериозност, Павел си спомняше, какво бъркотия бе направил от своя живот, преди да познаваше Исус. 
Той каза: "Аз съм най-нищожният от апостолите." / 1 Кор.15:9 /
Павел беше мъж, който познаваше себе си и разбираше, че не беше достоен дори и за най-малката Божия милост, но в същото време знаеше, кой е той в Исус. Такъв човек може да разтърси народите!
"Но не затова, че сме способни да помислим нещо от себе си като от нас си; напротив, способността ни идва от Бога." / 2 Кор.З : 5 /
Какво добро нещо имаме ние, което не сме го получили от Бога? Той ни удовлетворява. Той е нашият източник на живот.
Смирението е ключ, за да продължим да бъдем използвани в Божието царство.
Нека проследим живота на Мойсей.
"А Мойсей беше най-кроткият човек между всички човеци на земята.” / Числа 12:3 /
Мойсей беше най-кроткият човек по лицето на земята и Бог го употреби по мощен начин. Много хора мислят, че Мойсей беше невеж, поради смиреността си, но Стефан сподели своето много високо мнение за него, чрез вдъхновението от Святия Дух.
"И научен беше Мойсей на всичката мъдрост египетска, и беше силен на думи и дела. ” / Деян.7: 22 /
По времето на Мойсей, Египет беше най-великата и напреднала страна в света. Мойсей притежаваше всичките научни постижения на тогавашните университети.
Той беше велик оратор и Библията казва, че също така беше силен на дела.
Бог откри на Мойсей, че ще освободи децата на Израил, но тогава той не беше готов. С цялата си гордост, Мойсей уби египтянина, който биеше един евреин, мислейки си, че народа на Израил ще разбере, че той е избран да бъде техния освободител/Деян.7:23-25 /.
Мойсей се чувстваше напълно способен да освободи израилтяните от робството в Египет. Той умееше да говори и да върши велики неща. Мойсей беше нетърпелив да извърши делото. Навярно си мислеше, че Бог го е избрал поради големите му способности. Мойсей беше горд човек. Той си мислеше, че е сполучил, но не беше. Той имаше Божието призвание в живота си, но не беше готов Бог да му повери тази задача.
Четиридесет години по-късно, далеч в пустинята, Мойсей все още не беше изпълнил призванието от Бога. Той се чувстваше провален, но Ангел Господен му се яви в огнения пламък в една къпина и му говори.
" И тъй, върви: ще те пратя при фараона / египетския цар/; и изведи от Египет Моя народ, синовете Израилеви.
Мойсей продума Богу: " Кой съм аз, та да ида при фараона / египетския цар! и да изведа от Египет синовете Израилеви? "  / Изх.3:10,11/.
Думите, които най-напред каза Мойсей бяха: "Кой съм аз?” Преди четиридесет години той си мислеше: "Ето ме! Аз съм Божият велик освободител!” Това беше човек, който имаше всичките умения и знания на египтяните. Библията казва, че Мойсей беше силен на думи и в дела. Сега той оспорваше това: "Аз не съм красноречив. Аз говоря тежко и заеквам.” / Изх.4:10 /. Мойсей лъжеше ли? Не! Най-после той разбра, че без Бога е нищо. Само чрез Божията сила той можеше да освободи чадата на Израил.
"И отговори Мойсей и рече: ами ако те не повярват и не послушат гласа ми и рекат: не ти се е явил Господ? / какво да им кажа? / И рече му Господ: какво е това в ръката ти? Той отговори: тояга. Господ рече: хвърли я на земята, и тоягата стана на змия, и Мойсей побягна от нея.
И рече Господ на Мойсей: простри ръката си и я хвани за опашката. Той простря ръката си и я взе / за опашката! ; и тя стана пак тояга в ръката му. Това е за да /ти/ повярват, че ти се е явил Господ Бог на отците им, Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Яаковов." / Изх.4:1-5/
Бог показа на Мойсей, че той може да се довери на Божията сила. Мойсей поведе от Египет три милиона роби размахвайки в ръка, тоягата от Бог. Този път Бог беше с него. Мойсей се научи да царува в живота чрез духа на смирението.
Бог употребява и въздига много мъже и жени. За нещастие, докосвайки се до Божието благословение, някои вярващи стават горди и надменни. Това е много опасно положение.
Орал Робертс каза веднъж: "Най-опасното време в живота на човек е, когато той се почувства толкова задоволен, че не се нуждае от вяра в Бога.”
Най-опасно е онова безопасно място на сигурност, когато мислиш, че си постигнал всичко. Ти имаш нужните пари за всичко. Нищо не те дразни. Ти нямаш потребност да се довериш на Бога и Неговата сила.
Аз искам да те насърча, завинаги да заемеше мястото, където Бог трябва да работи за теб.
Мойсей предпочете да се смири и Бог мощно го благослови, но скоро дойде критика от устните на неговите родни брат и сестра.
"Тогава Мириам и Аарон укоряваха Моисей поради жената етиопка, която бе взел. Защото той се бе оженил за етиопка, - и казаха: само на Моисей ли говори Господ ? Не говори ли Той и на нас? И Господ чу това." / Числа 12:1-2 /
Мириам и Аарон станаха критични към Мойсей. Мириам се беше грижила за Мойсей, когато той е бил дете. Библията казва, че тя беше пророчица, а Аарон говореше от името на децата на Израил. Тяхното държание на обвинители стана причина те да имат голямо мнение за собствената си важност. Помислиха си: "Само Мойсей ли може да говори на Бог? В края на краищата, Бог е говорил също и на нас.
Аз имах няколко човека с такова поведение в нашата църква. Моята отговорност като пастир е да съблюдавам реда по време на събранията. Аз се стараех да действам с любов и да закрилям паството. Аз имах хора, които ставаха по средата на службата, за да споделят откровение, което нямаше нищо общо с темата. Когато ги молех да седнат и да изчакат, те се разгневяваха и ругаеха. Казвайки: "А, дявол да го вземе, само той ли знае, как да действа в Духа?" Това е грозно поведение и то не е духовно.
Ти никога няма да растеш в Господа, ако нямаш уважение към водачеството, което Бог е определил в паството. Всяко откровение ти можеш да задържиш в духа си до правилното време и тогава да го споделиш. Аз съм пазил пророчество в духа си за ден или два. Ти можеш да си помислиш: " Бог ми го даде и аз не мога да го контролирам.” Ако ти не можеш да го контролираш, това значи, че не е от Бога.
Библията казва, че когато Мириам и Аарон говореха против Мойсей, Бог чу това. Ние никога нямаме право да критикуваме когото и да било. Всяко Божие дете има важна функция в Христовото тяло. Бог вижда Своите деца различно от това, както ги виждаме ние. Забележете какво каза Той на Мойсей:
Не е тъй обаче с Моя роб Мойсей, - той е верен в целия Ми дом:
"Аз говоря с него уста с уста, и явно, а не с гатанки, и той вижда образа на Господа; а вие как се не побояхте да укорявате моя роб Мойсей?" / Числа 12:7,8 / 
Бог говореше на Мойсей лице в лице, а Мириам и Аарон си позволяваха да го критикуват. Бог ги беше избрал за един грандиозен план. Как можеха да завиждат на Мойсей? Те трябваше да се радват за служението, което Бог им беше дал.
Критичното и горделиво държание на Мариам и Аарон предизвика гневът на Бога и Мириам беше поразена от проказа. Мойсей веднага се застъпи за нея в молитва и Бог я изцели, но пътуването на израилтяните се забави със седем дни. Цалото дело на Бога беше спряно, поради двама души, които мислеха себе си за много важни.
С такова поведение Мириам и Аарон не можеха да бъдат употребявани от Бога, докато те не се разкаяха.
Когато Бог започне да те използва с дарбите на Святия Си Дух, когато Той започне да те благославя и да ти дава откровения, нека това те смирява все повече и повече. Бог е Който прави всичко, а не ти.
Нека да разгледаме живота на цар Саул в Стария Завет. Саул беше твърде красив мъж. Библията казва, че никой от израилтяните не беше по-хубав от него; "от рамената си нагоре той беше по-висок от целия народ" /1 Цар.9:2 /. Той беше първият цар на Израил и Бог мощно го употребяваше. Въпреки всичко, Саул не се подчини на Бога и загуби Неговото благоволение. Пророк Самуил се застъпи за Саул в молитва, но въпреки това Бог отне от него царството. Бог говори чрез Самуил и направи изложение, относно поведението на Саул, което ние винаги трябва да помним.
"И Самуил каза: не беше ли ти малък в своите очи, когато стана глава на Израилевите колена, и Господ те помаза за глава над Израиля?” / 1 Цар.15:17 /
"Не беше ли малък в своите очи...” Това е тайната. Когато ние сме малки в собствените си очи, ние сме угодни на Бога, Защото знаем, че нищо не можем да направим без Него. Ако не считаме себе си за по-важни от другите, Бог ще ни употребява.
"Пред погибел върви гордост, и пред падение - надутост.” / Пр. 16:18 /
"Преди падение сърцето на човека се възгордява, а смирението върви пред славата.” / Пр. 18:13 /
Нека твоята изповед да бъде за това, което имаш в Христа, а не за това, което можеш да направиш със своите сили и способности.
Много велики хора на Бога отдават години от своя живот, за да правят незначителни неща, които Бог иска от тях. Библията ни насърчава да не пренебрегваме деня, който започва с малки начинания. "Защото кой може да смята тоя ден за маловажен, когато радостно гледат на строителния отвес на Зоровавел ония седем, - това са очите на Господа, - които обхващат с поглед цялата земя?"   / Захария 4:10 /
"Верният в най-малкото е верен и в многото, а несправедливият в най-малкото е несправедлив и в многото." / Лука 16:10 /
Когато докажеш, че си верен на Бог в малкото, тогава Той ще ти Се довери в многото.
В Деяния на Апостолите пише, как броят на последователите се увеличаваше и в резултат на това възникна проблем при сервирането на трапезите и разпределянето на дрехите и храната. Дванадесетте апостоли чувстваха, че те трябваше да постоянстват в молитва и проповядване на Божието Слово, затова те назначиха седем мъже да разпределят храната и облеклото.
" Тогава дванайсетте апостоли, като свикаха цялото множество ученици, казаха: не е добре ние да оставим Словото Божие и да се грижим за трапезите.
"Затова, братя, погрижете се да изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Дух Святий и с мъдрост, които ще поставим на тая служба.” / Деян.6:2-3 /
Тези седем човека не бяха обикновени хора. Библията казва, че те бяха изпълнени със Святия Дух и с мъдрост. Те бяха силни мъже и въпреки това, бяха избрани да обслужват трапезите и да раздават дрехи.
Тези мъже можеха да кажат: "Аз не съм призван да сервирам на другите по масите. Бог ме е определил да проповядвам." Те можеха да имат голямо самочувствие, но бяха верни и правеха това, което беше нужно да се прави.
" И тъй, смирете се под крепката ръка на Бога, за да ви въздигне, кога дойде време."   /  1 Петр.5:6 / 
Бог ще благослови хората, които с желание приемат нископоставени позиции. Той ще въздигне смирените.
Не след дълго Стефан започна да се отличава. Той беше един от верните, които обслужваха трапезите. Стефан стана мощен проповедник. Той извърши велики чудеса и знамения сред хората. Библията казва, че никой не можеше да противостои на мъдростта и духа, с които той говореше / Деян.6:8-10/. Не след дълго Стефан беше арестуван и заведен в синедриона и всички, които седяха там, като се вгледаха в него, видяха, че лицето му сияеше като лице на ангел.
Божията сила в живота на Стефан предизвика гнева на неговите врагове. Те го изведоха вън от града и хвърляха камъни по него, докато го умъртвят. Небесата бяха отворени и Стефан видя Божията слава.
"А Стефан, изпълнен сДух Святий, като погледна към небето, видя славата Божия и Исус да стои отдясно на Бога, и каза: ето, виждам небесата отворени и Сина Човешки да стои отдясно на Бога."   / Деян.7:55,56 /
Стефан каза: "Аз виждам Исус да СТОИ отдясно на Бога.” Исус СЕДИ отдясно на Отца. Аз лично вярвам, че тогава Исус си е помислил: " В чест на Стефан, Аз ще стана да приема неговия дух. Аз ще стана за човека, който предано служеше при трапезите. Аз ще стана за човека, който даде живота си заради Благата Вест.”
Бог отдава чест и почита мъжете и жените, които са на скромни служби за Него.
Филип беше друг ученик, който прислужваше на трапезите. Той слезе в един самарийски град и проповядваше там Христос. Всички в града се радваха за чудесата, знаменията и личбите 
/ Деян. 8:6-8 /.
Ангел от Бога изпрати Филип в пустинята, където той свидетелства на един етиопец за Господа. След като го кръсти във вода, Филип беше пренесен по свръхестествен начин в град Азот, където започна да благовестява.
Това е, което става с човек, който върви смирено пред Господа. Само човек, който живее смирено, ще бъде движен от свръхестествената сила на Бога.
Нека да не допускаме борби за високи позиции. Показвайте винаги учтивост и уважение на всеки човек. Служете си един на друг с любов. Живейте смирено пред Бог и ще бъдете благословени с богатство, чест и живот.

НИЕ ЦАРУВАМЕ В ЖИВОТА ЧРЕЗ СИЛАТА НА СМИРЕНИЕТО.

НИЕ ЦАРУВАМЕ В ЖИВОТА ЧРЕЗ ЕДИНИЯ, ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС!!!

>>>към другите части<<<