понеделник, 6 април 2015 г.

"Исус е Обновителят и Хранителят ти"


Рут 4:15
И нека ти бъде обновител на живота и хранител в старините ти...

Гладът в страната направи така, че израилтянката Ноемин, да обеднее. Обаче смъртта на съпруга ѝ и двамата ѝ сина напълно я опустошиха. (Рут 1:1-5) Или по-скоро тя си мислеше така, докато Воаз, който беше неин богат и близък роднина не влезе в живота ѝ.

Като неин сродник-изкупител, Воаз се ожени за Рут, овдовялата снаха на Ноемин. И от този съюз Ноемин имаше внук. Раждането на внука ѝ, ѝ даде нова надежда за живот, карайки съселянките в селото ѝ да кажат, че обновителя на живота и хранителя в старините ѝ е дошъл в живота ѝ. (Рут 4:14-16)

Воаз е преобраз на Исус, нашия сродник-изкупител. Исус стана нашият сродник, когато се роди в този свят, като един от нас. И стана нашият изкупител, когато плати с живота и кръвта Си на кръста, за да ни изкупи.

Исус предаде Себе Си за нас, като обновител на живота ни и хранител в старините ни. Когато обновителят на живота е в живота ни това, което сме загубили може да бъде възстановено. (Йоил 2:25-26) А с хранителя-в-старините ни в нас, телата ни могат да бъдат славно обновени дори, когато напредваме в годините.

Затова, когато Моисей умря на сто и двадесет години; очите му не бяха отслабнали и силата му не беше намаляла. (Второзаконие 34:7) Халев, на 85 години, все още можеше да изгони гигантите от земята. Бог буквално хранеше тялото му и го направи силен за бой. (Исус Навиев 14:11) Сара беше определено подмладена в старините ѝ от Бог, понеже все още беше желателна за царя, въпреки че беше на 90 години. (Битие 20:1-2) Бог обнови дори утробата ѝ. Тя получи сила да забременее (Евреи 11:11), раждайки Исаак в старините си.


Възлюбени, Бог е извън времето и вярата ти в Него те отвежда в тази безвремева зона. Там, това, което годините са ти откраднали, ще ти бъде възстановено. А дори и като растат годините ти, няма да отслабнеш и да се умориш, понеже обновителят на живота и хранителят в старините ти е в теб!

Публикувано от 

Няма коментари:

Публикуване на коментар