понеделник, 12 октомври 2015 г.

"История за изцеление и спасение!"


"И при пътуването Си към Ерусалим Той минаваше между Самария и Галилея. И когато влизаше в едно село, Го срещнаха десет души прокажени, които, като се спряха надалеч, извикаха със силен глас, казвайки: Иисусе, Наставниче, смили се над нас!
И като ги видя, им каза: Идете, покажете се на свещениците. И когато отиваха, се очистиха. А един от тях, като видя, че е изцелен, се върна и със силен глас славеше Бога, и падна на лице при краката на Иисус, и Му благодареше. И той беше самарянин. А Иисус в отговор му каза: Нали се очистиха десетимата? А къде са деветимата? Не се ли намериха и други да се върнат и да въздадат слава на Бога освен този другоплеменник? И му каза: Стани и си иди; твоята вяра те изцели." Лука 17:11-19

И в тази прекрасна история главният герой е Бог. Виждаме че Той е винаги добър, независимо от хората които са неблагодарни. Нека и ние се поучим от този пример на любов.
Често ще срещаме хора, които правят всичко възможно за да получат от Господ и след като получат Го забравят, защото желанието им е удовлетворено и е вече време за следващото желание. Тази история също ни учи, че благодарният за малкото е благодарен и за многото а неблагодарният за малкото е неблагодарен и за многото. Всеки който обича Бога, ще се върне при Него в кротост и смирение. По делата се познава човека обичащ Бога, дори той да не осъзнава че е така. Доброто дърво дава добри плодове а лошото лоши.
Нищо от случилото се в тази история нямаше да се случи ако нашият главен Герой, Отец, Който седи в Небесата на славата, не бе дал вяра за изцелението на тези десетима прокажено-болни хора. Едва след това, покорството към тази вяра е спусъкът който активира чудото за тези десет човека. Изводът е, че ако Отец ни даде вяра всичко ще бъде възможно, само трябва да натиснем спусъкът!
От тази история виждаме че някои хора си остават зли а други добри и, че всеки се оправдава не само чрез вяра, но чрез вяра и дела както казва и Яков 2:25(Така също и блудницата Раав не се ли оправда чрез дела, като прие пратениците и ги изпрати по друг път?), защото делата следват вярата.
Това не е просто история за изцеление, но това е история за спасението на този самарянин. Святият Дух се е постарал да го запише в Библията, защото този наш брат намери вечният живот. Колко прекрасно е спасението, което Отец ни дава! Велики и чудесни са делата на Всемогъщият и Всепрощаващият ни Небесен Баща! Всеки който желае милост от Бог ще я намери, но не всеки ще се върне при Него, както направи самарянина!

Няма коментари:

Публикуване на коментар