понеделник, 11 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Духовно воюване" - Глава 6

ГЛАВА 6
ЩИТЪТ НА ВЯРАТА


А освен всичко това вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на нечестивия ...
                                                     Ефесяни 6:16


Не приемай и не се съгласявай с мислите на дявола

Стихът започва с думите „Преди всичко” (в английския превод стихът започва с думите „Above all”, което на български означава „най-вече, особено, над/преди всичко” – бел. на преводача). Когато видиш думите „преди всичко”, означава, че това е с най-висока степен на приоритет. С други думи – от всички части на всеоръжието „щитът на вярата” е от първостепенно значение.
Щитът на вярата може „да угаси всички огнени стрели”, които нечестивият изстрелва към нас. Какво представляват огнените стрели? Те са мисли. Когато дяволът ги изстрелва към теб, можеш да ги угасиш или да ги приемеш. Ако ги приемеш, тогава дяволът може да нахлуе в живота ти.
Спомняш ли си примера с Ирене и нейните две приятелки, които и направиха парти за Рождения ден? От този пример научихме, че дяволът изстрелва мисли към нашите умове за да ни измами. Бедната Ирене мислеше, че нейните приятелки заговорничат против нея, когато в действителност, те се уговаряха да я благословят! За нещастие Ирене прие тези огнени стрели от дявола.
Когато приемем мислите, които той изстрелва към нас, врагът може да насади в нас страх, себесъжаление, осъждение, чувства на отхвърляне, чувството, че си предаден и т.н. Например, може да се появи някакъв симптом в тярото ти. Тогава дяволът изстрелва мисъл към теб: „Това е рак! Помниш ли, че дядо ти умря от тази болест?” Ако приемеш мисълта и се съгласиш с нея, ще започнеш да се страхуваш.
Не приемай тези мисли, приятелю! Ефесяни 6:16 казва, че щитът на вярата ще ти помогне да угасиш всички огнени стрели на нечестивия. Така че как би трябвало да отговориш? Е, твоята част е просто да държиш щита вдигнат, за да угасиш огнените стрели, идващи към теб от изток, запад, север и юг. Не трябва да се безпокоиш откъде идват стрелите. Всичко, което трябва да направиш е да държиш вдигнат своя щит на вяра, защото той ще угаси всички стрели, а не само някои от тях.
Основният въпрос, който трябва да си зададеш е този: „Живея ли във вяра? Действам ли във вяра?” Не става въпрос дали имаш вяра в своята вяра, става дума да имаш вяра в Неговата вяра. Как работи вярата? Тя работи, когато знаем колко много ни обича Бог (Галатяни 5:6). Огнените стрели, които дяволът изстрелва към нас, са предназначени да парират частите на нашето всеоръжие. Стрелите се опитват да ни спрат да вярваме в Божията истина. Опитват се да ни спрат да вярваме в нашата праведност в Христос. Опитват се да ни спрат да ходим в мир. Но докато знаеш, че живееш във вяра, не трябва да се тревожиш откъде идват огнените стрели, защото ще бъдат угасени.
Апостол Павел често използва картини на война в своите послания. Тук е използвал образи на футуристични битки, разбира се. В много фантастични филми като „Междузвездни войни”, големите кораби често имат невидим щит около тях. Когато се стрелят със своя опонент, лазерният лъч просто отскача от невидимия щит. Единствения начин да се пробие щита е да се саботира корабът отвътре.
Ние малко приличаме на тези кораби. Нашият невидим щит е вярата ни. Дяволът се опитва да го разруши като ни атакува отвътре с мисли и осъждение. Ако започнем да се съгласяваме и да вярваме тези мисли, оставаме без защитатата на щита и огнените стрели могат да ни засегнат и да нанесат вреда. Но ако живееш във вяра, тогава си защитен от дяволските огнени стрели. Ако щитът ти на вяра е вдигнат, не ме е грижа колко много огнени стрели са били изстреляни към теб и от какви посоки, защото щитът ще ги угаси всичките.
Някои християни правят обратното. Те взимат щит на съмнение и угасяват всички благословения на Бог! Така че увери се, че твоят щит е на вяра, а не на съмнение.

Не става въпрос да имаш вяра в своята вяра, става дума да имаш вяра в Неговата вяра.

„Почивай в Моята вяра”

Преди не много време имах хроничен проблем с кожата. Един ден казах на Бог: „Вярвам, че тази болест ме напуска сега.”
Тогава Господ ми каза: „Сине, тя напусна ли?”
„Не, не е.” – отговорих аз.
Той попита: „Вярваш ли, че имам вяра за твоето чудо?”
„Разбира се, че вярвам!” – казах аз.
Той каза: „Почивай в Моята вяра.”
Аз почивах в Неговата вяра и същия ден проблемът изчезна от тялото ми! Не почувствах нищо неестествено. Не почувствах докосване на ангелски криле по лицето си. Но болестта напусна!
Виж, вярата е проста, така че не я прави толкова сложна. Някои от нас опитват толкова усилено да имат вяра или да изградят вяра, че накрая това се превръща във вяра в нашата вяра. „Имам ли достатъчно вяра? Изповядах ли достатъчно стихове? Изповядах ли ги с вяра? Може би трябва да направя това ...” Не, ти трябва да почиваш в Неговата вяра. Просто вярвай, че Той има вяра за твоето чудо. Само вярвай, че Той може и иска да направи чудото да се случи, защото те обича. Когато гледаш Неговата благодат към теб, когато държиш очите си на Него и просто вярваш в Него, това е несъзнателна вяра!
Една неделя, по време на проповедтта ми за изцелението, една дама изпрати съобщение на приятелката си, която си беше у дома. Съобщението съдържаше откъси и стихове от проповедта. Също така тя казала на приятелката си просто да вярва и да изповяда: „В Исусовите рани аз съм изцелена!” Виж, нейната приятелка имаше рак. Тя прочела съобщението и изповядала, че в Исусовите рани тя е изцелена. Когато отишла на лекар същата седмица, той не можал да открие и следа от рака! Вярвам, че е била изцелена същия ден, когато е повярвала, че в раните на Исус тя е изцелена.

Аз бих искал всеки човек да получи своето изцеление за един ден! Но понякога не става толкова бързо. Така че не мога да ти кажа колко дълго трябва да изповядваш „В Исусовите рани аз съм изцелен” преди да се прояви изцелението. Но едно нещо е сигурно – това е Божието слово, а То не може да се върне при Него празно. Ако трябва да го изповядваш месец, тогава изповядвай го месец, като знаеш, че Исус има вяра за твоето чудо. Просто го прави докато се прояви изцелението ти. Евреи 10:35, 36 казва: „И така, не напускайте дръзновението си, за което имате голяма награда. Защото ви е нужно търпение, така че, като извършите Божията воля, да получите обещаното.” И като изповядваш Божието слово, просто стой в Неговата вяра, не в своята. Просто вярвай, че Той има вяра за твоето чудо!

Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар