четвъртък, 31 май 2018 г.

Живей призванието си: "Защо съм на тази земя?" - Ден 16

Ти си призован да служиш не на себе си, но на другите

В края на земния си път, ти ще застанеш пред Бог и Той ще оцени колко добре си служил на другите в живота ти. Библията казва, "Всеки един от нас лично ще отговаря пред Бог" (Римляни 14:12 NLT, второ издание).

Размишлявай за извода от това. Един ден Бог ще сравни колко време и енергия сме отделили за себе си в сравнение с това, колко сме инвестирали да служим на другите.

В този момент, всички наши извинения че сме били егоцентрични няма да имат значение: "Бях твърде зает" или "Имах своите цели.", или "Бях претрупан с работа, забавления или се готвех да се пенсионирам." На всички извинения Бог ще отговори, "Съжалявам, грешен отговор. И сътворих, спасих, призовах и ти заповядвах да живееш живот на служение. Коя част не разбра?"

Библията предупреждава невярващите, "Той ще излее гневът и яростта си върху онези, които живеят за себе си," но за християните това означава, да изгубят техни вечни награди (Римляни 2:8а).

Ние се чувстваме наистина живи единствено, когато помагаме на другите. Исус каза, "Ако се стремите да спечелите живота си, ще го изгубите. Само онези, които предадат живота си за Мен и за Благата Вест ще разберат какво означава наистина да живеят" (Марк 8:35 TLB; виж още Матей 10:39, 16:25; Лука 9:24, 17:33).

Тази истина е толкова важна, че е повторена пет пъти в евангелията. Ако не служиш, ти просто съществуваш, защото живота е предназначен за служене. Бог желае да се научиш да обичаш и служиш на другите безкористно.

"И така, всеки от нас ще отговаря за себе си пред Бога." (Римляни 14:12)
"и гняв и негодувание на онези, които са себелюбиви и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата;" (Римляни 2:8)
"Защото, който иска да спаси живота си, ще го загуби; а който загуби живота си заради Мен и заради благовестието, ще го спаси." (Марк 8:35)