сряда, 30 май 2018 г.

Живей призванието си: "Защо съм на тази земя?" - Ден 15

Библейско изучаване: Дръж го опростено

Веднъж щом се убедиш, че ежедневното тихо време е нужно, за да имаш духовен растеж, какво ще кажеш да направим едно такова? Може би си мотивиран, но не знаеш как да го направиш.

Някой може да каже, "Ако се целиш в нищо, бъди сигурен че ще уцелиш!" За да имаш смислено тихо време, имаш нужда от план или някакви главни стъпки, които да следваш.

Главното правило е следното: Остави своят план опростен.

Първо, увери се че имаш Библията - съвременен превод, тетрадка да запишеш какво Господ ти показва и за да си направиш молитвен лист, може и песнарка в случай че решиш да пееш изпееш хваление.

След това, следвай тези три простички стъпки: Отпусни се, помоли се и започни да четеш.

  1. Чакай Господа(отпусни се). Утихни за минута; не бързай в Божието присъствие да говориш веднага. Следвай Божият съвет: "Мълчи и знай че Аз Съм Бог"(Псалм 46:10а). Бъдете тихи за известно време, за да навлезете в благоговейно настроение.
  2. Помоли се накратко(моли се). Това не е твоето молитвено време, но кратка въвеждаща молитва да помолиш Бог да очисти сърцето ти и да те води през това време. Нужно е да се настроите заедно с Автора преди да разберете Книгата Му! Два добри пасажа от Словото, които да наизустите са Псалм 139:23-24 и Псалм 119:18
  3. Прочети част от Писанието(четене). Ето тук започва твоят разговор с Бог. Той ще ти говори "през" Неговото слово а ти може да Му говориш "чрез" молитва. Започни да четеш Библията си:
  • Бавно. Не бързай; не се опитвай да прочетеш твърде много материал; не бързай.
  • Многократно. Чети пасажа отново и отново, докато не започнеш да си го представяш.
  • Без да спираш. Не спирайте по средата на изреченията, за да почнете да мислите за някоя доктрина. Просто четете тази част за чистата радост от нея, като позволявате на Бог да ви говори.
  • Високо но тихо. Четейки на глас, това ще подобри концентрацията ви. Това също ще ти помогне по-добре да разбереш какво четеш, защото едновременно виждаш и чуваш това, което четеш. Все пак четете гладко, за да не нарушавате спокойствието на някого около вас.
  • Последователно. Не използвайте принципа на случайността - пасаж там, глава от тук, каквото ви харесва ето там, и интересната част ей там. Чети Библията, така както е написана - книга или писмо едно по едно, както е подредена.

"Макар и князе да седят и говорят против мен, слугата Ти размишлява върху Твоите наредби. И свидетелствата Ти също са моя наслада и мои съветници." (Псалми 119:23-24)
"Отвори очите ми, за да виждам чудеса от Твоя закон." (Псалми 119:18)