вторник, 14 август 2018 г.

ЦАРУВАЙ В ЖИВОТА ЧРЕЗ ПОДАРЕНАТА НИ ПРАВЕДНОСТ

Сатана царува над хората, които не са праведни и над тези, които не знаят, че са праведни.
"Защото, ако с престъплението на един човек смъртта царува чрез него единия, много повече ония, които приемат изобилно благодатта и дара на оправданието, ще царуват в живота чрез Единия Исус Христос.” / Римл.5:17 /
Ние трябва да имаме добра информация по Божието Слово за това, което ни принадлежи и да почитаме Отца със своя начин на живот. Той е недоволен, когато ние не зачитаме великото изкупително дело на Исус. Неговото желание е да ни изведе от царството на потисничество и робство и да ни постави в нашата законна позиция в Божието царство.
Ние трябва да знаем, че:
Ние сме изкупени.
Ние сме нови създания.
Ние сме избавени от силата на сатана.
Ние сме освободени от всички наши грехове.
Когато знаем тези неща, лесно няма да бъдем разколебани.
В момента, когато приемем Исус за Спасител, ние получаваме Божието естество и ставаме Божия праведност в Христос Исус.
" Защото Онзи, Който не знаеше грях, Той за нас Го грях направи, та да станем чрез Него праведни пред Бога. ” / 2 Кор. 5:21 /
Исус стана грях, наказан като грешник, без да е допуснал грях в живота Си, заради нас. В резултат на това, ние можем да стоим в присъствието на Всемогъщия Бог без грях. Бог вече не гледа на нас като на грешници, а ни вижда като
Божията праведност в Христос Исус.
Чувството, че сме недостойни, независимо как се е зародило в живота ни, разрушава вярата, ограбва нашия душевен мир и ни прави непълноценни християни. Това е дело на
сатаната.
Ако имаме чувство за малоценност, ние не можем да царуваме в живота. Ние трябва да знаем, че сме В НЕГО. С цена сме откупени - с драгоценната кръв на Исус и повече не принадлежим на себе си /1 Кор. 6:19,20 /
Всичко постигаме чрез Него. Ние няма да имаме провал, когато осъзнаем, че вече сме получили праведността.
В нас няма място за чувство на малоценност. Трябва да заменим тези негативни чувства със знание за това, кои сме ние в Христос Исус.
Разговарях по телефона с една госпожа, която се обади от друг град. Нейният съпруг постоянно й втълпявал, че тя ще отиде в ада, ако си слага червило или си подстригва косата.
В резултат на това непрекъснато осъждение, госпожата имаше сериозни емоционални проблеми. Тя знаеше, че никога не може да бъде достатъчно добра, за да отиде на Небето.
Нейният съпруг не разбираше, че само изкупителната кръв на Исус ни прави праведни.
Той мислеше, че външността е знак, който определя нашата праведност или греховност.
Този човек наистина имаше нужда от някой да му помогне.
Много хора, които вярват в подобни неща са искрени и предани християни. Те са оковани от деноминационни доктрини и идеи, но могат да бъдат освободени от такова робство и мъчение.
Нека да изследваме две от страните на праведността.
Едната е Божествената страна, а другата е практическото приложение.
Божествената страна:
Бог ни изкупи чрез Исус Христос.
"Божията правда чрез вяра в Исус Христос е у всички и върху всички вярващи; защото няма разлика: всички съгрешиха и са лишени от славата Божия, оправдавайки се даром, с Божията благодат, чрез изкуплението в Христос Исус." / Римл.3:22-24 /
Нашата праведност идва само чрез вярата ни в Исус Христос. Ние всички допуснахме грехове, но когато се снишихме пред Кръста, ние застанахме на висота. Ние съзерцаваме Кръста и го прегръщаме знаейки, че сме съгрешавали, но поради вярата ни в това, което Той извърши, имаме опрощение.
Праведността дойде при нас като подарък. Ние никога не можем да я заслужим. Ние никога няма да я получим, защото сме достатъчно добри. Тя не идва от спазване на незначителни неща - от изпълняване на закон или носене на прилично облекло, а от вяра в Исус Христос.
Човекът беше създаден, за да бъде цар, който трябва да се подчинява единствено на своя Създател, но:
Човекът извърши престъпление.
Той бе непочтен към Бога.
Човекът повярва на сатана.
Той повярва на дяволската лъжа, вместо на Божието Слово.
Човекът загуби властта над собственото си царство.
Сатана започна да управлява, като стана принц на въздушната власт.
Сатана завладя цялото царство, което Бог беше определил за Адам.
Вместо да живее като цар, човекът стана роб.
Човекът стана роб на греха и на сатана.
Практическото приложение:
Всеки жив човек трябва да вземе решение, да живее като цар, защото ако не направи това, той без да осъзнава ще съществува като роб.
Ние имаме силата на избор и можем да променим съдбата

си! Ние трябва да решим за общуваме лично с Исуса. Ако  предпочетем да живеем по правила и външно благоприличие, ние няма да живеем като царе.
В писмото си до Римляните, Павел ни казва, че Благата Вест е за спасението на всички хора / Римл.1:16 /.
Бог е дал на ВСЕКИ човек по равна мяра от вярата, за да може да изповядва Господ Исус Христос / Римл.12:3 /.
" А оправданието от вярата казва тъй: "да не речеш в сърцето си: кой ще възлезе на небето ?” тост, да свали Христос,
"или: кой ще слезе в бездната ?" тоест да изведе Христос от мъртвите. Но какво казва Писанието ? "Близо до тебе е словото, в твоите уста и в твоето сърце", тоест, словото на вярата, което проповядваме; защото, ако с устата си изповядаш Господ Исус, и със сърцето си повярваш, че Бог Го възкреси от мъртвите, ще се спасиш, понеже със сърце се вярва за оправдание, а с уста се изповядва за спасение." I Римл.10::6-10 /
Това е практически пътят към праведноста. Праведността, която е с вяра ГОВОРИ, тя не мълчи!
Аз искам ти да кажеш:
АЗ СЪМ ПРАВЕДЕН!
Ние имаме възможност да дойдем пред Отца и да Го хвалим затова, което Исус направи за нас. Ние не идваме с нашата собствена праведност или доброта. Ние никога няма да бъдем достатъчно добри, даже и в собствените си очи. Ние пристъпваме пред Отца, защото сме Божията праведност в Христос Исус.
Божествената страна:
Бог, чрез Исус Христос ни направи нови създания.
"И тъй, който е в Христос, той е нова твар; древното премина: ето, всичко стана ново."
и"Защото Онзи, Който не знаеше, Той за нас Го грях направи, та да станем чрез Него праведни пред Бога."
I г Кор.5:17 и 21
Бог каза: " Да сътворим човек по Наш образ и по Наше
подобие."/ Бит. 1:26/.                                          
Човекът беше създаден, за да покаже Божието естество.
Когато Исус дойде на Земята под формата на човек, Той демонстрира външното и разкри вътрешното, духовно и морално естество на Бога. Исус беше Бог в човешко тяло.
Когато Адам не се подчини на Бога, неговият вътрешен човек умря, но външният продължи да живее.
Само две семейства живеят по лицето на Земята днес - Божието семейство и това на дявола. Ние сме или Божии чада, или сме деца на дявола. Ако ти не си в Божието семейство, това означава, че си в семейството на дявола.
Обърнете внимание на следните стихове, които рязко разграничават принадлежността на всеки човек.
"А който се съединява с Господа, един дух е с Него.” I 1 Кор.б:17/
И следващия:
" Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата. ” 1Иоан 8:44 /
Практическото приложение:
Всеки човек трябва да избере духовния човек да доминира в живота му.
Ако ще живеем като царе, то духът ни трябва да ни ръководи. Ако можем да избираме между обич и омраза, духът ни ще избере любовта. Ако трябва да бъдем насърчени или унили, ние ще решим да бъдем насърчени. Тези решения са в резултат на новосъздадения дух в нашия вътрешен човек. Ти можеш да укрепиш вътрешния си човек, като изучаваш Божието Слово и започнеш да разбираш какво Бог е казал за теб.
Известна е историята за огромния ревящ лъв и жалкото кученце. Никой няма да попита: " Какво мислиш, кой ще победи при схватка? " Що за глупав въпрос.
Въпреки всичко, ти можеш да промениш изхода на тази
битка. Всичко, което трябва да направиш е да спреш да храниш лъва, а да даваш храна на кученцето. Ако си търпелив и продължиш да се грижиш и храниш кученцето седмица след седмица, то ще стане силно и здраво. Гладуващият лъв обаче, ще бъде толкова слаб, че няма да може да повдигне лапата си.
Когато станеш християнин, твоето вътрешно естество може да се сравни с това кученце. То трябва да бъде хранено, обучавано и закалявано. В същото време твоят външен човек, плътското ти естество, трябва да бъде обречен на гладуване, докато остане без каквато и да е сила.
Хората, които живеят без победи, са тези, които хранят лъва. Те отделят съвсем малко време за изучаване на Библията. Не ги интересува посещаването на църква с добро Библейско обучение. Те седят удобно пред телевизионните приемници и хранят своя плътски човек с часове. Старият лъв реве и те недоумяват как е възможно да не побеждават в живота.
Много е важно, с какво храниш твоя дух. Обновеният ти вътрешен дух няма да израсне от яденето на пържоли. Нужна ти е духовна храна.
Трик на дявола е да ни държи във веригите на някоя доктрина и да крие великите Божии истини от нас. В продължение на години аз бях държан в невежество.
Като Божии служител, аз се стараех да живея в линия с просветлението, което имах. Аз съм сигурен, че и други деноминационни служители също правеха всичко, което знаеха, но много от нас бяха държани в невежество. Ние се доверявахме на нашите учители, които не ни научиха на цялата истина от Божието Слово. Те самите нямаха пълните знания.
Бяхме научени на страх и осъждение. Ние търпяхме поражения и постоянно ни беше напомняно, колко сме слаби и недостойни.
Правеше ми удоволствие да притискам хората до стената с моя начин на проповядване. Аз наистина им давах да
разберат, колко са лоши. Колкото повече правех това, толкова повече ме хвалеха. Те си мислеха, че това беше добро проповядване.
Една птичка, която бе излюпена в клетка не знаеше нищо за живота на свобода. Тя никога не беше напускала своята клетка. Като растеше тя започна да забелязва какво има по тялото й. Тя недоумяваше и не знаеше какво е това.
Един ден птичката разбра, че може да пърха с крилцата си. Тя ги размаха толкова бързо, че успя да прелети от единия до другия край на клетката. Птичката повтаряше това отново и отново. Дълбоко в себе си тя чу глас:" Ти не си създадена за тази клетка.” Но какво можеше да направи? Клетката беше единственият дом, който тя знаеше.
По-късно някой отвори клетката и птичката излетя навън за първи път. Приятелю, чуваш ли как тази птичка казва: ”Това е то! Била съм създадена за нещо по-голямо от тази клетка!”
Дяволът е направил всичко възможно, за да е сигурен, че Христовото тяло е затворено в клетка. Хранени сме с просо, а всъщност сме създадени да бъдем орли.
Милиони християни са затворени в клетките на различни доктрини, които казват, че чудесата принадлежат на миналото и дните на свръхестествено водителство са отминали.
Чрез силата на Святия Дух тези деноминационни клетки се отварят и ние започваме да летим заедно. Научаваме великите истини на Божието Слово. Живеем победоносно, както Исус Христос.
Божествената страна:
Бог, чрез Исус Христос, ни освободи от силата на сатана.
"Като благодарите на Бога и Отца, Който ни направи
да участваме в наследството на светиите в светлината, избави ни от властта на тъмнината и ни премести в Царството на възлюбения Си Син." /Кор..1:12,13/
Бог ни е освободил от властта на сатана. Това е факт и не е нужно да продължаваме да молим Бога да направи това за нас. ТОЙ ВЕЧЕ ГО Е НАПРАВИЛ! Това е безсмъртна
истина!
Гледайте, братя, да ви не увлече някой с философия и с празна измама според човешкото предание, според стихиите световни, а не според Христос; и вие сте пълни чрез Него, Който е глава на всяко началство и власт; като отне силата от началства и власти, Той ги явно изложи на позор и на кръста възтържествува над тях. " / Кол.2:8,10,15 /
Много пъти ние се опитваме да победим в житейските битки чрез философия или традиция, която е създадена от хора.
Исус ограби началства и власти, но ние трябва да връзваме тези сили в нашия ежедневен молитвен живот, така ще започнем да виждаме проявлението на нещата, за които вярваме на Бога.
Практическото проявление:
Всеки християнин трябва да изучава Божието Слово, за да се научи да разгромява врага Си, дявола.
Начинът за постигане на това е чрез молитвата. Ние трябва да говорим това, което Божието Слово казва. Ние трябва да се научим да се молим в Святия Дух, докато видим желаните резултати / Ефес.6:18 /. Молитвите и знанието от Божието Слово ни държат облечени в Божието всеоръжие, с което можем да устоим срещу хитростите на дявола. Ние никога не трябва да сваляме Божието всеоръжие, което ни държи в постоянна готовност да атакуваме дявола.
" Облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските хитрости ”
СЪПРОТИВИ СЕ НА ДЯВОЛА!
" Защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тоя век, против поднебесните духове на злобата.
ПОЗНАВАЙ ВРАГА СИ!
" Заради това приемете Божието всеоръжие, за да можете се възпротиви в лош ден и, като надвиете всичко,
да устоиите."
СЪПРОТИВИ СЕ НА ИЗКУШЕНИЕТО!
"Итъй, стойте, като си препашете кръста с истина и се           облечете в бронята на правдата.
ЗНАЙ КОЙ СИ В ХРИСТОС!
"  Обуйте нозете си в готовност да благовестите мира. "
БЪДИ ВИНАГИ ИЗПЪЛНЕН С МИР!
" А над всичко вземете щита на вярата, с който ще можете угаси всички нажежени стрели на лукавия.
НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ!
" Вземете и шлема на спасението и духовния меч, който е Божието Слово. ”
ГОВОРИ СЛОВОТО!
" С всяка молитва и просба молете се духом във всяко време и старайте се за същото това с всяко постоянство и молба за всички светии ”
МОЛИ СЕ ПОСТОЯННО! / Еф. 6:11 -18 /
Бог иска ние да заповядваме и да властваме над дявола в този живот. Това се постига чрез МОЛИТВАТА! Божествената страна:
Бог, чрез Исус Христос, е простил всички наши грехове.
" В Когото имаме изкупление чрез кръвта Му, прошка на греховете по богатството на Неговата благодат.1Еф. 1:7/
Нашите грехове са простени въз основа на Неговата благодат. Божията благодат е преизобилна и е безплатна!
Държал ли си някога малко бебе на ръце? Ти му се възхищаваш и казваш, колко е сладко. Това бебе няма минало. Като новороден християнин, ти също нямаш минало.
Аз не се интересувам какво е твоето минало. Не ме е грижа колко престъпления си извършил. Щом дойдеш при Бога, твоето минало вече не съществува.
Практическо приложение:
Всеки, който вярва в Господ Исус Христос, трябва да се научи да действа според инструкциите в Божието Слово,
независимо от това, което вижда, чувства или чува.
Когато по всичко личи, че си се провалил, не се осъждай.
" и тъй, сега няма никакво осъждение за ония, които са в Христос Исус и живеят не по плът, а по дух. / Римл.8:11
Ако чувстваш, че се разминаваш с Бога или си провалил своя другар, не продължавай да стоиш в това състояние!
" Ако ли ходим в светлината, както и Той е в светлината, имаме общение един с други, и кръвта на Исус Христос, Неговия Син, ни очистя от всеки грях. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен, за да ни прости греховете и ни очисти от всяка неправда." / 1 Йоан 1:7,9 /
Побързай да се върнеш в светлината. Изповядай греха си и вярвай, че Той те е изчистил.
" Тъй да кажат избавените от Господа, които Той избави от вража ръка./Пс. 106:2 /
Тайната на победата е в това, да действаш без страх и да изповядваш дръзновено! Сатана се страхува от теб!
Бог, чрез Исус Христос, те е изкупил.
Бог, чрез Исус Христос, те е направил ново създание.
Бог, чрез Исус Христос, те е освободил от силата на сатана.
Бог, чрез Исус Христос, е простил всички твои грехове.

НИЕ ЦАРУВАМЕ В ЖИВОТА ЧРЕЗ ПОДАРЕНАТА НИ ПРАВЕДНОСТ.