събота, 22 септември 2018 г.

Финансова Свобода - "Праведност - необходимото условие"

Праведност - необходимото условие

Според Божието Слово, ако си приел Исус Христос за твой Спасител, си станал праведен. Когато Божието Слово говори за праведния - отнася се за теб. Никога не забравяй, че си станал праведен и че всяко обещание, дадено за праведните, ти е било дадено чрез Исус Христос. Праведните не са тези, които вярват добре, а тези, чиито грехове са били простени.
Праведността е позиция, която си получил въз основа на Исус Христовото дело. Тя е напълно независима от чувствата ти. Не можеш да станеш повече или по-малко праведен, ти си станал праведен веднъж завинаги. Ти си Божие дете, дори ако се случи да си непокорен, но не помолиш ли за прошка - неподчинението ще попречи на праведността да царува в живота ти. Давид каза: «Блажен оня, чието престъпление е простено» (Пс.32:1). Праведността е законна позиция.
«Блажен оня човек, който се бои от Господа, който много се възхищава на заповедите Му» (Пс. 112:1). Това подчинение идва чрез вяра и то включва внимателно вслушване в каквото Бог има да каже, а после желание да се извърши. Дяволът прави всичко възможно да ти попречи да влезеш в това подчинение. Но Библията ясно ни показва, че подчинението на Божието Слово освобождава благословение в нашия живот. Второ Коринтяни 10:5 говори за крепости,
които се издигат против познанието на Бога и трябва да бъдат съборени преди да може подчинението да дойде. Когато действеното подчинение е утвърдено, благословенията ще започнат да навлизат в живота ти.

Страхът от Бога носи богатство

Алилуя. Блажен оня човек, който се бои от Господа, който много се възхищава от заповедите Му. Потомството му ще бъде силно на земята; Родът на праведните ще се благослови. Изобилие и богатство ще има в дома му; И правдата му ще трае до века. Виделина изгрява в тъмнината за праведните; Той е благ и милостив, и праведек. Блазе на човека, който показва милост и дава на заем; Ще поддържа делото си в съда (Псалом 112:1-5).
Стих 7 продължава и казва: «От лош слух не ще се бои». Когато обстоятелствата напълно противоречат на това, което Бог казва, сърцето ти остава твърдо и непоколебимо.
Стих 8 казва: «Утвърдено е сърцето му; той не ще се бои». Душата му и духът му са утвърдени и непоколебими. Исая 26:3 казва, че Бог ще запази в съвършен мир непоколебимия ум, защото уповава на Него. Мир и благословение идват в резултат на установено сърце и ум. С други думи, ако си наясно с това, което Бог е казал, и си решил в себе си да се съгласиш с него и го отнесеш към живота си, умът ти ще престане да се люлее напред и назад като махало.
Стих 9 казва: «Разпръсна, даде на сиромасите; правдата му трае до века; рогът му ще се издигне на почит».
Когато праведният се наслаждава безмерно в Божиите заповеди и се бои от Господа, богатство и изобилие ще има в дома му (ст. 1-3).
Това означава, че изобилие и богатство в дома ти са пряко благословение от Господа, защото се боиш от Него и пазиш заповедите Му. Това е твое законно право, защото е обещано в Писанията и ти си праведен, и се боиш от Бога, и пазиш заповедите Му. Богатство и изобилие са от Господа. Библията ги нарича благословения, не проклятия.
Вече видяхме от Божието Слово, че има благосло­вения, но има и проклятия, а едно от тези проклятия е бедността. Бедността е проклятие, което не идва от Бога, но което навлезе в света в резултат на човешкия грях и непокорство. Дали предрешена със светска или религиозна одежда, бедността има една цел - да ограби хората от Божиите благословения и да им попречи да извършат това, за което Бог ги е призвал.
Псалом 35:27 казва, че Господ желае благоденствие на слугата Си (от английски превод Тл намира удоволствие в преуспяването на слугата Си). Трябва да унищожим съпротивата на тази истина, идваща от завист, скъперничество и бедност. Да бъдеш облечен в дрипи не е добродетел, нито е угодно на Бога. Той се наслаждава в преуспяването на слугите Си. Бог не се радва на алчността ни.
Библията казва: «Всяко растение, което моят небесен Отец не е насадил, ще се изкорени» (Мат. 15:13). Алчността и съзнанието за бедност са растения, които са били засаждани векове и са ти повлияли повече отколкото би си помислил. Много пъти си искал да угодиш на околните като се представяш непретен­циозен. Но много по-важно е да бъдем угодни на
Бога, който казва, че се наслаждава в преуспяването на слугите Си. Твоят правилен отклик би трябвало да бъде да позволиш на Бог да се наслаждава чрез твоето преуспяване. Когато получиш това откровение, няма да имаш повече проблеми в тази сфера.

Мъдростта носи богатства

Бог каза на цар Соломон: «Искай какво да ти дам» (3 Царе 3:5). Соломон не помоли Бога за мощ или богатства, но поиска мъдрост. И понеже поиска това, което беше по сърцето на Господ, Бог му даде богатства и почит заедно с мъдростта.
Ако търсиш Божието царство, всичко останало ще ти се прибави (вж. Мат.6:33). Всичко зависи от твоето отношение. Търси първо Божието царство, като търсиш Исус Христос и Неговото Слово. Трябва да знаеш какво казва Божието Слово за сферата на финансиите. Трябва да видиш Божието царство установено в тази област на живота ти, така че да можеш да ходиш във вяра с чиста съвест (добро съзнание).
Ако почиташ Бога с притежанията си и постоянно търсиш възможност да раздаваш неща, «...ще се изпълнят житниците ти с изобилие и линовете ти ще преливат с ново вино» (вж. Пр.3:9,10). Това е картина на изобилен живот. Бог е обещал да ти даде благоденствие, когато дадеш притежанията си на Негово разположение. Преуспяването е пряк резултат на твоето подчинение в тази област.
Исая 1:19 казва: «Ако слушате драговолно, ще ядете благото на земята». Желанието и подчинението произвеждат благословение. Дадена ти е свободна воля и способност да избираш и Бог иска покорството да действа в живота ти, като донася със себе си

Неговите благословения. Притчи 10:22 казва, че благословението Господне обогатява и с това не прибавя беди. Бог не включва само мъничко неприятности в благословението Си, за да те изпита. Когато Бог те благославя в сферата на финансите, Той ще предпази благословението Си, така че да не ти причини никакви проблеми. Той иска да ядеш благото на земята. Той го е решил в Себе Си и сега зависи само от теб да влезеш в земята чрез подчинение.