петък, 19 октомври 2018 г.

Улф Екман - "За теб, който все още не познаваш Бог"




Бог иска да ти даде своя живот

Бих желал да те представя на личност, която си отблъсквал, може би, много пъти или пък за която никога не си чувал преди прочитането на тази книга: Исус Христос. Исус ще се приближи до теб, за да те благослови и промени. Не го отблъсквай.
Лесно е да намериш много извинения защо да не вярваш в Исус, но нито едно от тях не е в сила. Ако Исус стоеше пред теб, всички те биха паднали като сухите листа през есента. Затова бъди така честен към себе си, че да разбереш кой е Той и каква е Неговата воля.
Всеки човек знае най-дълбоко в себе си, че Бог съществува; и ти също, дори ако си възпитаван в атеистично семейство или училище. Но да имаш чувството, че Бог съществува, не е като да се научиш да Го познаваш. Нужно ти е да се научиш да Го познаваш и Той ще ти се открие.
По същия начин, както всеки знае в сърцето си, че Бог съществува, така всеки знае, че не всичко е както би трябвало да бъде. Безпокойство, не­удовлетвореност, безцелност, нечиста съвест и други неща тормозят милиони хора. Няма нито един без някакъв вид конфликт или чувство за вина. Психолози вършат всичко по силите си да помогнат на хората да се освободят от техните чувства на виновност. Но какво помага това, ако чувството за вина остава? Някой трябва да направи нещо с вината.

Човекът умря - отвътре


 Библията казва много ясно, че ти не си на земята по случайност. Не си песъчинка, хвърлена в безцелна вселена. Бил си създаден/а от Бога. Той те обича и има план за твоя живот. «И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъжки и женски пол ги създаде» (Битие 1:27).
Библията казва, че човекът, въпреки да бе създаден по образ на Бога, се обърна срещу Него и падна в грях. Грях е да ходиш по свой си път, далеч от Бога, да живееш само за себе си и да си бъдеш сам Господар. «Всички ние се заблудихме както овци, отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на него беззаконието на всинца ни» (Исая 53:6).
Когато човекът извърши грях, той не послуша какво Бог беше казал. Бог каза, че последствието от греха е смърт. И човекът умря. Първо той умря отвътре. «Затова, както чрез един човек грехът влезе в света и чрез греха смъртта, и по тоя начин смъртта мина във всичките човеци понеже всички съгрешиха...» (Римляни 5:12).
Животът на сила и изобилие, мир и хармония, здраве и радост, който човекът имаше, общувайки с Бога, този живот умря. Човекът се отдалечи от Бога и влезе в тъмнина. «Понеже всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога» (Римляни 3:23).
От Падението това е бил основният проблем на човека. Той е също и твой. Проблемът не е, на първо място, ако пиеш, бориш се или ругаеш, ако лъжеш или крадеш, ако си страхлив и бягаш от отговорност, ако си раздвоен и нечестен, объркан, безинициативен, парализиран от страх и депресиран или преживяваш безцелност и безпокойство. Проблемът е, разгледано по-надълбоко, че си мъртъв отвътре. Ти трябва да бъдеш новороден.
Това е точно каквото Исус каза на добре познат религиозен водач в Неговото време: «Никодим, трябва да бъдеш новороден. Роден от горе!» (Йоан 3:4-7). Религия не е достатъчна. Чудесни идеи също. И личното усъвършенстване не е достатъчно. Нито пък добрите дела. Ти трябва да получиш Божия живот от горе и да имаш нов живот.
Исус дойде на земята да премахне всички пречки от пътя, за да можеш да бъдеш новороден и отново да се радваш на общение и живот с Бога. «Верен е Бог, чрез когото сте били призвани в общението на Сина Му Исуса Христа, нашия Господ» (1 Коринтяни 1:9).
Исус умря на кръста, на Голгота в Ерусалим преди близо 2000 години. Той не умря като несполучил революционер. Не умря като един от презрените пророци. Не умря като преследван основоположник на религия. Той не даде живота Си заради Своето поучение и идеи. Той умря за теб. И ти умря в Него.

Исус плати твоя дълг

Бог обичаше всеки човек толкова много, че допусна Неговият собствен син да умре за нас. «Защото Бог толкоз възлюби света, щото даде Своя единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот» (Йоан 3:16).
Давайки живота Си, Той е купил твоята свобода. Но това не е всичко. В Своето тяло Той понесе греха на всеки един, прегрешенията, самотата, бедността, безпокойството, болеста и робството. Той понесе това в Своето тяло. И когато умря на кръста, всичко това умря с Него. Когато на третия ден бе възкресен от мъртвите, Той стана победителят над греха и всичките му последици. «Който сам понесе в тялото си нашите грехове на дървото, тъй щото, като. сме умрели към греховете, да живеем към правдата; с чиято рана вие оздравяхте» (1 Петър 2:24). Чрез Своята смърт и възкресение Исус отвори път за всеки един, който вярва в Него, да има отново живота на Бога.
Исус възкръсна от мъртвите, за да бъдем днес ние праведни. Какво значи това? Означава, че можем да дойдем пред Бог Отец без чувство за вина, малоценност или осъждение и то заради каквото Исус е направил за нас.
Той остави Своята праведност, Своята позиция на живот, сигурност и смелост пред Отец и ги даде на нас. Ние сме били направени* праведни в и чрез Исусовата смърт и възкресение. «...Но и за нас, на които ще се вменява за правда, като вярваме в тогова, който е възкресил от мъртвите Исуса нашия Господ, който биде предаден за прегрешенията ни и биде възкресен за оправданието ни» (Римляни 4:22-25).
Чрез Исус Отец гледа на нас, като че никога не сме съгрешили. Той ни обича, защото сме Негови деца, отговаря на нашите молитви и ни дава Своя изобилен живот. Това е пълна революция. Ето какво значи новорождението. Това означава да бъдеш Християнин. «И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос» (Римляни 5:12). «А които предопредели, тях и призва; а които призва, тях и оправда, а които оправда, тях и прослави. И тъй, какво да кажем за това? Ако Бог е откъм нас, кой ще бъде против нас? Оня, който не пожали и Своя Син, но го предаде за всинца ни, как не ще ни подари заедно с Него и всичко?» (Римляни 8:30-32).

Вратата към Бога е отворена

Когато разбереш, че не можеш да издигаш себе си и да се направиш по-добър, ти си готов за помощ отвън. Ти трябва да бъдеш спасен. «Всеки, който призове Господнето име, ще се спаси» (Римляни 10:13). Да бъдеш спасен значи да ти се помогне, да бъдеш избавен. Чрез смърта и възкресението на Исус вратата към Бога е отново отворена, цената е била платена, проклятието разчупено и грехът отмахнат. Не можеш самият ти да направиш това, но чрез вяра можеш да получиш каквото Исус е направил за теб. «Защото по благодат сте спасени чрез вяра и то не от сами вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да не се похвали никой» (Ефесяни 2:8,9).
Когато приемеш смърта на Исус на Голгота и Неговото възкресение от мъртвите като нещо, направено от Бог за теб, тогава Святият Дух идва в теб и те новоражда. «А на ония, които го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч на тия, които вярват в Неговото име» (Йоан 1:12).
Бог идва в твоя живот и те прави ново създание. Ти си променен отвътре. Става чудо. Нова личност е родена вътре в теб. Божията сила започва да действа в твоя живот. Божието благословение започва да протича към и чрез теб. Разбираш, че Бог те приема заради Исус. «Затуй, ако е някой в Христа, той е ново създание; вехтото премина; ето (всичко) стана ново» (2 Коринтяни 5:17).
Бог иска да посрещне нуждите във всяка област на твоя живот
Това значи да бъдеш Християнин. Не да си
заинтересован от религиозни дейности и философии, но Божията сила 'да промени твоя живот и да те направи канал на Неговите благословения за другите хора.
Бог иска да посрещне нуждите ти във всяка област на живота. Когато Исус ходеше по земята, той правеше чудеса през цялото време. Изцеряваше болни. Освобождаваше натоварени и обладани хора. Нахрани повече от 5000 души с няколко риби и малко хляб. Той взе от небесния склад и показа, че Бог е обичащ и добър, като посрещна нуждите на хората със Своята доброта. Исус прави точно същото и днес. «А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своето богатство в слава в Христа Исуса» (Филипяни 4:19).
Той не се е променил. Той живее днес и ще ти покаже Себе Си като живия, реален Спасител, който може и ще те възстанови и благослови във всяка област на живота, и даде изцяло нов живот. «Исус Христос е същият вчера, днес и до века» (Евреи 13:8).
Той те обича и може да направи каквото никой друг не може. Хиляди хора в България и по целия свят са го преживяли и Бог иска ти също да видиш тази реалност.
Точно сега можеш да преживееш, че Бог те обича и че има цел за твоя живот, като се молиш с тази молитва и изповядаш Исус за Спасител и Господ на твоя живот:
«Исусе, аз вярвам, че ти умря за моите прегрешения и грехове и че бе възкресен от мъртвите, за да имам вечен живот. Сега аз те моля да влезеш в живота ми и те изповядвам като мой Господ и Спасител. Благодаря ти, че прощаваш всичките ми грехове. Благодаря ти, че сега си влязъл в моя живот и че сега съм дете на Бога чрез вяра в теб. Благодаря ти, че всички обещания в Словото на Бога сега са валидни за мен. В името на Исус, Амии».
«Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш в сърцето си, че Бог го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце човек вярва и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява... Защото «всеки, който призове Господнето име, ще спаси» (Римляни 10:9,10,13). «Ето, стоя на вратата и хлопам, ако чуе някой гласа ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с мене» (Откровение 3:20).
Сега, като си дал живота си на Исус, влез в контакт с някой друг вярващ, така че да можеш да получиш по-нататъшни указания от Библията какво Бог иска да правиш. Има, най-вероятно, жива църква в твоя град — такава, която проповядва Словото на Бога, а не религиозни традиции, - където можеш да ходиш. Добре дошъл в Божието семейство!