петък, 19 октомври 2018 г.

Финансова Свобода - "Преуспяване във всяка сфера на живота"


Улф Екман

Преуспяване във всяка сфера на живота

Любезни, молитствам да благоуспяваш и да си здрав във всичко, както благоуспява душата ти (3 Йоан 2).
Йоан е бил вдъхновен от Святия Дух, когато пише това, защото тук е предадена повече Божията воля, а не просто общо негово пожелание. Да благоуспяваш «във всичко» се отнася до всяка област на твоя живот.
Това преуспяване покрива всяка сфера на живота ти. Парите са просто една от тези сфери. Посланието за финансово преуспяване е само аспект от пълното преуспяване, което Бог желае да ти даде. Бог е Бог на преуспяване. Той е заветен Бог; чрез завета, сключен с теб, Той може да посрещне всяка твоя нужда. И Той задоволява нуждите ти със Своето изобилие и преуспяване.
Животът в преуспяване означава имане на толкова много, че не само твоите нужди са посрещнати, но можеш да бъдеш активно включен в подпомагане на другите в нужда.
Адам нямаше недоимък в Едемската градина. Той не познаваше какво е липса, докато Бог беше неговият постоянен източник на провизии. Исус Христос каза, че е дошъл да даде изобилен живот: «Крадецът дохожда само да открадне, да заколи и да погуби; аз дойдох, за да имат живот и да го имат изобилно» (Йоан 10:10). Крадецът идва да открадне много неща, между които са и парите ти. Исус дойде да ни даде
изобилен живот и това значи да имаш неща в неограничен запас.
Финансовото преуспяване е най-ниското ниво на този изобилен живот. Докато това не е за пренебрегва­не, ти трябва да осъзнаеш, че животът с Бога е много повече от няколко доларови банкноти в джоба. Парите са световният основен гарант за сигурен живот. За нас този гарант е Бог.

Мисли правилно!

Преуспяването включва всеки аспект на твоя живот. Бог иска да имаш изобилно мир, радост, сила и любов. Той е вложил тези неща вътре в теб, където обаче духът и плътта са в постоянно сражение. Има и външна борба срещу дявола, който се опитва да открадне твоята сила, твоя мир и здраве, и даже материалните ти притежания.
Точно както Бог иска да благоуспяваш, дяволът иска да пропадаш. Да постигне това, той често използва страх в комбинация със силата на представата; ти виждаш неправедните и техните богатства и заключаваш, че, да имаш каквото имат те, те прави автоматично неправеден.
Бог е твоята защита. Когато си благословен материално, духовните хора ще чуят какво Святият Дух има да каже за това. Те никога няма да ти създадат проблеми. От друга страна, плътските хора, откликващи на каквото плътският ум казва, винаги ще ти причинят неприятности.
Трябва да поддържаш отношение на смиреност и желание да се нагодиш към всяка ситуация. Но бъди сигурен, че Бог е този, който те приспособява, а не дяволът. Дяволът би желал да те направи да изглеждаш
истински «духовен», като те кара да се откажеш от всичко.
В някои ситуации Исус ни казва да сме готови да изоставим всичко. Веднъж Той каза на учениците Си: «Който желае да ме следва, нека се отрече от себе си...». Той говори за отношението в сърцето. Не можем да следваме Исус, ако животът ни е направляван и обвързан с такива неща като къщи или други земни владения. Ако имаш на преден план мисълта, която казва: «Не мога да следвам Господа, защото не искам да загубя колата си или къщата си» и т.н., тогава Исус говори на теб. Ти не можеш да го следваш. Ти не си достоен за Него.
Въпреки че винаги трябва да си готов да се отказваш от неща, много пъти дяволът е използвал този стих да те посочи с пръст и каже: «Трябва да захвърлиш всичко преди да можеш да служиш на Исус!» Това обаче няма нищо общо с мигновено изоставяне на притежанията ти, но трябва да си готов да го направиш. Не бива да се позволява на нищо да те спира от следване на Бога.
Веднъж завинаги трябва да научиш ума си, че всичките ти пари, притежания и време принадлежат на Исус. Святият Дух ще те вода как и кога да даваш.
Както споменахме по-рано, има случаи, когато Бог ни направлява да вървим, отказвайки се от някои неща. Обаче няма общи правила за това. От значение е да си воден от Святия Дух. Той ще ти каже какво да изоставиш и решението ти ще е съпроводено Ъ мир и радост. Запомни, че не живееш само за себе си.

Мисли перспективно

Ти трябва да избереш да следваш Словото на Бога.
Ако си получил откровение от Божието Слово относно финансовото преуспяване, Бог изисква послушание на Словото Му чрез ходене в това откровение.
Ако Бог е казал: «Решил съм да те благословя» и ти отговаряш, казвайки, че не искаш да бъдеш благословен, ти си в непослушание. Ако мислиш, че преуспяването е маловажно и ти си този, който решава колко пари да имаш и какво да правиш с тях, мислиш егоистично. Страхуваш се от гонение и се плашиш, че хората ще говорят зло за теб. В действителност мислиш за себе си и не си успял да разбереш, че преуспяването включва повече от твоите лични нужди. Въпреки че то може да започне там, преуспяването е Бог, откриващ на теб пътя, по който Неговите ресурси би трябвало да са разпределени открай докрай по земята. '    Ч
Твоя е отговорността да си сигурен, че притежаваш благата, обещани ти от Бог, и че ги използваш според водителството на Святия Дух. Трябва да направиш това трудно понякога решение: нека ти самият да си благословен!
Когато Исус дойде да живее и обитава в теб, Той взе със Себе Си всичките ресурси на небето. Ти имаш достъп до тези неща. Има ли нещо, от което да се срамуваш? Не, Бог би предпочел да се хвалиш с Неговите благословения. Библията казва: «А който се хвали, с Господа нека се хвали» (2 Кор.10:17). Би трябвало да се гордееш за благословенията на Бог.
Бог иска да свидетелстваш за Неговите благосло­вения във всяка област на твоя живот. Има духовна сила, която би искала да ни каже, че частната собственост е зло. Това е духа на Антихрист, защото той е в съпротива на Словото на Бога. Библията пази и защитава правото на лична собственост и това
е област, в която Бог иска да бъдеш благословен.
Авраам беше богат човек, който непрестанно ходеше в Божиите благословения. Обаче, когато имаше възможността да спечели владения несправедливо, той отказа да ги приеме, не допускайки по този начин да бъде вкаран в робство (вж. Битие 14:23).
Бог ще те благослови, ако имаш правилните мотиви. Всичко започва с теб, приемайки това поучение и разбирайки, че то не е само за твоя лична изгода. Преуспяването е за разширяване на Божието царство. Преуспяването е специално предназначено да финан­сира разпространяването на Евангелието по всички краища на земята.