петък, 26 юли 2013 г.

За Исус Христос

Единственият Който е достоен е Исус Христос. Само Господ заслужава славата. Той е славен. Единственият е Исус Христос. Единственият Който извърши волята на Отец е Исус Христос. Той доброволно прие да стане един от нас, хората, за да понесе грехът на цялото човечество.
Гледайки в очите на Отец, Исус Христос изпълнен до край с Божията любов, от любов към Своя Баща, към Своите деца, презря срамът, унижението, подигравките,  страхът, смъртта, грехът, могъществото Си, Той презря дори Своята святост на кръста и въпреки, че не е познал какво е грях, Той пожела да понесе всичката гнусотия на грехът и да стане грешен за нас, Той пожела да понесе цялото осъждение което Отец трябва да извърши понеже е свят и справедлив Бог. Смирен като агне, Той не отвори устата Си, но бе заклан заради нас. Този на Когото принадлежи всичко, Този Който е сътворил всичко, Този на Когото всички служат, Този Който обитава в непрестъпна светлина, Този Който няма начало и край, издържа най-тежкото наказание в историята на вселената, не само физически, не само емоционално, Той бе смазан, заради нашите грехове, нашите грехове Го убиха, Той не умря от физическа смърт, за да ни избави от духовната смърт, втората смърт която е огненото езеро което гори с огън и жупел.
Да прочетем от евангелието на Матей, 3 глава, 7 стих нататък. „А като видя, че мнозина от фарисеите и садукеите идваха да се кръстят от него, им каза: Рожби на усойница! Кой ви предупреди да бягате от идещия гняв? Затова, принасяйте плодове, достойни за покаяние;  и не мислете да си казвате: Авраам е нашият баща. Защото ви казвам, че Бог може и от тези камъни да издигне деца на Авраам. А и брадвата лежи вече при корена на дърветата. И така, всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и се хвърля в огъня.“
Фарисеите и садукеите са хора, които претендирали, че вършат Божията воля, познават Писанието и са много набожни. Тяхната вяра обаче е външна, тя не отразява това което се случва в сърцето им. Осъзналите и уплашени заради предстоящият съд над нечестивите, тези вярващи хора бягат за душите си, като се кръщават при Йоан Кръстител, за да избегнат Божият гняв. Те идват да се кръстя във вода, за да им бъдат простени греховете, понеже виждат какво има в самите тях.
принасяйте плодове, достойни за покаяние“, плодът на покаянието идва след като покаялия се човек е оставил грешния начин на живот, той трябва да живее според Божиите святи норми в чистота, смирение и любов към хората. Тези плодове няма да се появят докато първо не оставим грехът и не прекъснем всяка връзка която ни свързва с този свят, светът на Сатана, чиято единствена цел е погубването на безценната човешка душа. Силата ни, любовта ни и себеобузданието ни идват в резултат на изпълването със Святият Дух.
не мислете да си казвате: Авраам е нашият баща. Защото ви казвам, че Бог може и от тези камъни да издигне деца на Авраам.“  Йоан предупреждава, че ако е показно нашето християнство и не принасяме плодове достойни за покаяние, Бог може от други сърца, каменни да направи деца на Авраам ако ние не вършим това за което сме призвани, Той ще издигне други които ще служат със смирение и покорство, но „брадвата лежи вече при корена на дърветата, всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и се хвърля в огъня.“  Йоан Кръстител, не скрива изобщо истината, истината ни прави свободни, истината ни изцелява, истината ни прави сигурни. Бог е любов но и огън пояждащ, Той продължава да мрази грехът и както казва Писанието, нищо нечисто няма да влезе в Божието царство. Бог е свят и Той повече от всичко желае спасението на човешката душа, спасението на Неговите деца, това, че не спестява нищо, ни показва, че иска да бъдем с Него за винаги, поради тази причина ни предупреждава за опасността от грехът и последствията от греха. Ако ние останем безразлични към Неговото скърбящо сърце, към Неговата любов, към това което е направил на кръста и защо Го е направил, и какво желае Той от нас нашият небесен Баща, „всяко дърво, което не дава добър плод, се отсича и се хвърля в огъня.“
Матей, 3 глава, от 11 стих нататък. „Аз ви кръщавам с вода за покаяние; а Онзи, който идва след мен, е по-силен от мен, и на Него не съм достоен да поднеса сандалите. Той ще ви кръсти със Светия Дух и с огън.  Лопатата е в ръката Му и Той здраво ще очисти хармана Си, и ще събере житото Си в житницата, а плявата ще изгори в неугасим огън.“  Йоан Кръстител казва, че кръщението във вода е само за покаяние, да остави човек грешния начин, стария начин на живот и да живее новият живот който Господ Исус Христос е осигурил чрез своята смърт на кръста и Неговото възкресение от мъртвите. Сам Господ Исус Христос казва за Йоан Кръстител, че от родените от жена, няма по-голям от него. Това е причината поради която Йоан Кръстител кръщава хората в р.Йордан. Той е осветен, отделен за Бога, той живее в пустинята далеч от този свят, яде храна която е позволена от юдейския закон, дори неговите дрехи са от камилска козина, за да няма нищо общо с този свят. Йоан Кръстител е изпълнен със Святият Дух още от утробата на майка му, неговите проповеди ужилват сърцата на хората.
Ако искаме да сме успешни за Господ Исус Христос, да имаме Неговата сила, трябва да живеем осветен, чист живот от всеки грях и всяко приятелство със света, да бъдем изпълнени с Божият Дух и Божието Слово да живее в сърцата ни. Въпреки, че е най-големият роден от жена, според думите на Христос, Йоан Кръстител смирено заявява казвайки: „не съм достоен да поднеса сандалите на Христос.“  Този Божи човек, избран за тази огромна работа, да приготви пътя за Спасителя, казва, че не е достоен дори да се допре до сандалите на Христос, в друг превод на Новия Завет. Ние трябва да се поучим от смирението което имаше Йоан Кръстител, щом той не е достоен, ние също не сме достойни. „Онзи, който идва след мен, е по-силен от мен, и на Него не съм достоен да поднеса сандалите. Той ще ви кръсти със Светия Дух и с огън.“  Огънят на Святият Дух е силата на Бога. Тази сила обитава в хора които са оставили земния начин на живот, оставили са напълно грехът и приятелството със света и живеят за Небесното Царство, напълно отдадени и отделени за Господ Исус Христос, святи хора.
„Лопатата е в ръката Му и Той здраво ще очисти хармана Си, и ще събере житото Си в житницата, а плявата ще изгори в неугасим огън.“  Писанието потвърждава втори път, че ако не сме жито, сме плява която ще бъде изгорена и погубена за винаги, само житото ще наследи небесното царство, плявата ще бъде изгорена в неугасим огън.
Матей, 3 глава, 13 стих нататък. „Тогава Иисус дойде от Галилея при Йоан на Йордан, за да се кръсти от него. А Йоан Го възпираше, като Му казваше: Аз имам нужда да се кръстя от Теб. И Ти ли идеш при мен?“ Йоан Кръстител е объркан, той знае, че по-горния благославя по-долния, по-горния кръщава по-долния. А пък сега, сам Господ на силите, чийто изглед е като на светкавицата а праведноста Му сияе по силно от слънцето, идва да се кръсти от Йоан. Може би Йоан Кръстител навярно си е мислел, че е изпитван, тестван и задава въпрос на Исус Христос, „Защо?“. Ето какво му казва Исус: „Остави Ме сега, защото така ни подобава да изпълним всяка правда.“  
Матей 3 глава, 16 и 17 стих. „И като се кръсти, Иисус веднага излезе от водата; и ето, отвориха Му се небесата и видя Божия Дух, че слизаше като гълъб и се спускаше на Него; и ето, глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в когото благоволих.“  Това е мечтаната среща на Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух в човешката история, за пръв път триединството на Бога, се среща в присъствието на човешки свидетели. Каква ли радост е изпитвал Бог в този момент! Словото казва: „никой никога не е видял Бога. Единородният Син, който е в лоното на Отца, Той Го изяви.“ Йоан 1:18 Ето, тук, в тази картина, Отец посочва, че Исус Христос е Неговият Син, Неговият възлюбен Син, в Исус Христос Отец благоволява. Отец се радва, Той е изпълнен с радост, че Исус ще извърши Неговата воля, че Синът ще извърши това което Отец би извършил. Исус Христос е достоен за хвала, само Той е достоен да бъде хвален въпреки нашите скърби, въпреки лошото ни материално състояние, въпреки нашите наранени чувства, въпреки всичко, Той, Христос е достоен!

Святият Дух, идва под формата на гълъб и облича Исус Христос със Своята Сила, със Себе Си. Святият Дух носи със Себе Си мир и свобода, символа на гълъба. Отец изпраща Духът Си и сега вече, Исус, Който е в крехката, ранимата, слабата, лесно унищожимата човешка плът, може да бъде спокоен, защото Татко е с Него и ще Го води където пожелае. Следващата глава продължава с изречението: „Тогава Иисус беше отведен от Духа в пустинята.“ Исус започна да се покорява на всичко което Отец Му, Му казваше чрез Святия Си Дух да върши. Исус се доверява 100% на Святия Дух, Той се довери 100% на Духът на Своя Баща, на Духът на нашия Баща и Този Дух, същия, е с нас, всеки ден, всеки час, всяка секунда и ще бъде с нас във вечността. Довери Му се и ти! Исус Му се довери напълно и не бе подведен, не сгреши и изпълни волята на Отец. Ако ти искаш да изпълниш волята на своя Отец, да слушаш гласът на своя Спасител, покори се на Неговия Святи Дух. Той те обича повече от колкото можеш да си представиш или някой изобщо може да си представи, защото Той те обича толкова много, че даде Своя Единороден Син, за да не погинеш а да имаш вечен живот. Понеже никой не може да опише или да обясни Бог, Самият Той ни се разкрива в Писанието, което е Библията. Бъдете благословени, Алелуя, Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар