сряда, 10 октомври 2018 г.

Финансова Свобода - "Позволи на Бог да те благослови"


Улф Екман

Позволи на Бог да те благослови

Ние всички сме много различни. Когато Бог желае да те учи как да ходиш с вяра. Той ще започне в тази област на живота ти, в която си най-податлив на поучение. Животът се състои от няколко различни «полета», които са най-плодородни. Но Неговата крайна цел е да може да работи във всяка област на твоя живот.
Възможно е да ходиш във вяра и да бъдеш благословен в една област, докато в друга област действаш по светски. Например, аз може да обичам Исус, но да бъда изключително стиснат. Това е защото все още не съм получил откровение от Божието Слово в тази област. Не съм осъзнал, че същият принцип, който успешно прилагам в първата област, може да се приложи и в другите. «Праведният чрез вяра ще живее» (Рим. 1:17). Този принцип се отнася за всички области на живота ни, дори да отнеме известно време докато видим действието му. Това е така, защото сме били възпитани в светския начин на мислене; бедност, алчност и страх.
Разбира се, не трябва да бъдем лекомислени и разточителни. Освен да бъдем мъдри управители, трябва да сме наясно с тенденцията да бъдем управлявани от дух на бедност и робство, който държи хората в плен. Много хора, желаещи да спестят парите си за Господа (без в действителност да ги
изразходват за Божиите цели), го правят от неверие и всъщност пречат на Бог да ги благослови.
Грябва да дадеш място на Бога във всяка област на живота си. Ти прославяш Бог, като Му позволяваш да те благославя. Възможно е да бъдеш радостен дарител, а беден получател. Бог иска да можеш да получаваш без срам. Отдай славата на Него, бъди благодарен за полученото и никога не се чувствай виновен заради каквото ти дава.
Кой получава славата, когато ти си благословен? Бог се прославя, когато свидетелстваш на всички какво Той е направил за теб. Дяволът не обича това, ето защо той държи хората пленници в тази област с бедност и робство. Хората често оправдават бедността си като казват, че не трябва да бъдат екстравагантни. Но светско е да мислиш, че си екстравагантен заради, че ходиш в Божиите благослове­ния.
Някои хора не смеят да позволят на Бог да ги благослови от страх какво могат да си помислят другите. Но когато получа нещо от Бога, аз Му благодаря за това. Аз не се чувствам засрамен или смутен, но се моля за защитата на кръвта от гонение.
Веднъж, когато дяволът се опита да ме атакува в тази област, Господ ми даде Слово, което гласеше:
«Благословението на Господа обогатява; и трудът не му прибавя нищо» (Пр. 10:22). Аз казах на Бога: «Ако това е наистина благословение от Тебе, тогава аз отказвам да приема каквито и да са притеснения, мъки или атаки. В името на Исус аз моля за Твоята защита». След като се помолих за божествена защита, атаката започна постепенно да утихва. Бог е добър и Той може да осигури защита и протекция на това, което ни дава.
Бог няма недостиг, така че да не може да снабди всяка твоя нужда и желание. Твоето участие е да го приемеш чрез вяра и после да стоиш във вяра за него. Трябва да работиш за това и да бъдеш подготвен, също така, за някои атаки. Бог не иска да бъдеш нито алчен, нито да живееш в разглезване. Неговата единствена воля е да имаш в изобилие от каквото се нуждаеш.

Бог не те лишава от добри неща

Трябва да решиш в себе си да бъдеш готов да приемеш благословенията, които Бог има за теб; защото заедно с благословенията ще дойдат и гоненията. Веднага след стократното благословение следват стократната завист и съмнение. Но ако си сигурен във факта, че отношението ти е правилно, можеш да хвалиш Бога независимо от каквото и да било. Няма нищо по-добро от това да знаеш, че съвестта ти е чиста.
Когато хората започват да спекулират и да изчисляват колко пари печелиш и откъде идват, важно е съвестта ти да бъде чиста. Би било вредно за Божието царство, да не кажа и разстройващо, ако техните обвинения и подозрения в края на краищата се окажат верни.
Бог ще те благослови финансово в бъдещите години. Няма ограничения колко ще те благослови, когато се грижиш за работите си внимателно и не допускаш да бъдеш алчен. На кого трябва да принадлежат богатствата на света? На тези, които са с чисти ръце и са способни да боравят правилно с източниците.
Желанието на Бога е да ти повери много пари в идните дни, за да направи възможно за теб да
извършиш каквото Той е заповядал. Бог те благославя поради две основни причини: защото си слуга и защото си Негово дете. «И тъй, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на чадата си, колко повече Отец ви, който е на небесата, ще даде добри неща на тия, които искат от Него!» (Мат.7:11).
Във всяка сфера на живота ти Божиите благословения са израз на Бащината любов и грижа като Негово дете. Не позволявай лъжи да те принуждават да се лишаваш от добрите неща, които Бог щедро ти дава. Не говорим за алчно пожелаване на купища пари. Няма нищо общо с това. Но означава просто да приемеш всичко, което Бог има за теб. Той ти позволява много повече, отколкото дори ти самият си позволяваш.