четвъртък, 12 юни 2014 г.

„Тайната на просперитета скрита в еврейските думи.“



П-р Джоузеф Принс

„Тайната на просперитета скрита в еврейските думи.“

„Десятъка не е за всеки. А за тези които виждат Бог като Главата. Защото това е цялата идея на десятъка. Понеже Бог наистина не се нуждае от нашия десятък. Но ние се нуждаем да даваме, заради себе си. Разбирате ли това църкво? Това ти дава сигурност за по-големи благословения.“

Днес ще споделя еврейски думи за благосъстояние, просперитет. Ще ви покажа началото на началото на Библията. Най-първата дума. В Бит. 1:1 се казва:

В началото. Това е най-първата дума в цялата библия. Тази дума, „баррашиит“, води всичко останало. Ако премахнете първата буква „беф“, имате „рашшит“:

Което означава, „първи плодове“. Ако сложите „беф“ от пред, се получава „в началото“. Христос е пръв плод, нали? Така, че, в твоите финанси, първото нещо което трябва да направиш е да дадеш първия плод на Бог. Бог заслужава първия плод. Десятъка. И тази дума, „първи плодове“, се появява във Втор. 18:4 „Нему да даваш и първите плодове от житото си, от виното си и от дървеното си масло, и първото руно от овците си.“ „Нему“, тук не е вашия пастор, ок? „Нему“, е нашия Господ Исус Христос. Така, че Господ ни казва, давай десятък, дай първия плод на Господа. И ти ще имаш ново начало за финансите си. Така, че погледнете, първите плодове отиват при Исус, амин. В Битие, където, Аврам, след като спечели войната, срещу царете на народите, той победи с Бог. Той победи четирима царе с Бог. Това беше чудо. Причината поради която започна тази война, не беше заради злато или сребро а за да спаси неговия племенник, който е отвлечен от тях.  И той спаси племенника си Лот и в същото време, понеже бяха победени, всички заловени хора от Содом и Гомор бяха много щастливи. Те страдаха и царя на Содом дойде, и предложи на Аврам да задържи всичката плячка от войната. Дори и плячката която принадлежи на неговата страна, Содом и Гомор, той казва: „Ти можеш да я задържиш. Само ми дай хората.“. Вижте след кого е дявола, царят на този свят преследва душите. Така, че той му казва: „Ще те направя богат.“. Аврам обаче му казва: „Не, не, аз не искам твоя начин. За да не кажеш: „Аз направих Аврам богат.““. Аврам знаеше, че ще бъде богат. Но не иска славата да отива при царя на Содом. Така, че той дава своя десятък, Библията казва: Бит. 14:20 „благословен и Всевишният Бог, който предаде неприятелите ти в твоята ръка. И Аврам му даде десетък от всичко.“ Така, че мистерията, кой е Този Мелхиседек? Мелхиседек е човек в Евр. 7:3-8 Библията казва: „без баща, без майка, без родословие, без да има или начало на дни, или край на живот, но оприличен на Божия Син, остава за винаги свещеник. А помислете, колко велик беше тоя човек, комуто патриарх Авраам даде и десетък от най-добрата плячка. Защото, докато ония от Левиевите потомци, които приемат свещенството, имат заповед по закона да вземат десетък от людете, сиреч, от братята си, ако и тия да са произлезли от чреслата на Авраама, той, обаче, който не е произлязъл от техния род, взе десетък от Авраама и благослови този, комуто бяха дадени обещанията. А безспорно по-долният се благославя от по-горния. И в единия случай смъртните човеци вземат десетък, а в другия - тоя, за когото се свидетелствува, че живее.“ Знаете ли на кого даде десятък? На Господ. Начинът по който Господ взема десятък е като се съберат всички десятъци в хамбара. Ще ви покажа думата „начало“ отново. Когато махнем „беф“, първата буква става думата десятък „рашшит“. Какво е „беф“? „Беф“ е картина на „дом“. Бетлехем. Бетшамеш, дом на хляб. Дом на слънцето. Така, че с други думи, десятъка трябва да отиде в домът. Тогава, когато ги дадете на Исус, идва „беф“.


               Когато дадете десятъка на Исус, това което правите е да го дадете на дома на Бог. Десятъка представлява твоята кръв, пот и сълзи които си дал през изминалия месец, това е част от твоята заплата, десет процента от заплатата ти. Това е като: „Боже, аз го давам на теб Исусе, ти си моя Мелхиседек.“. И какво стана след като Арвам направи това? Библията казва: „Аврам получи видение.“ Бог му каза: „Аз съм твоята вълнуващо велика награда.“ И думата „вълнуващо“, проверете в иврит, буквално означава, „Аз съм твоята вълнуващо велика заплата.“
                Знаете ли, че никой не е толкова богат колкото Авраам и неговото семе? Списание „Таймс“, 9.Септ.1999г. на първата страница, най-богатият живял човек. То беше Соломон. Той е от семето на Авраам, както сте и вие. Мислете върху това, единствено Соломон беше тримилярдер. И така, Библията казва:

Евр. 7:8 „И в единия случай смъртните човеци вземат десетък, а в другия - тоя, за когото се свидетелствува, че живее.“ Пгледнете, какво означава това? В единия случай смъртните човеци вземат десятък, а в другия Той Който получава тях. Така, че с други думи, когато даваш десятък на Господа, десятъка който се използва да благослови тези мисионери, пастори, работници, които са тук да доставят духовна храна, и духовно служение на живота ти. Тук смъртните човеци получават десятък, там Той получава тях. Но как да обясним последната фраза: „от които се свидетелства, че Той живее.“ Десятъка е свидетел, че Исус е жив. Господ ме заведе при историята за Йосиф. От всички характери които приличат на Исус Христос, Йосиф е най-близкия характер с Исус. Той беше възлобен на баща му, мразен от братята му, беше предаден от братята си, както Исус беше предаден и беше разпънат. Продадоха Исус за 30 сребърни монети, Йосиф го продадоха за 20 сребърни монети. Библията ни казва, че дори когато беше отхвърлен от братята си, той стана хляб за живот на езичниците, на египтяните, не за евреите. Докато евреите страдаха в Ханаан без храна, езичниците се наслаждаваха на мъдростта и разбирателството и ползата от живота на Йосиф. За 2000г. евреите отхвърлят Исус Христос и за 2000г. те страдат. Това е мистерията на тяхното страдание. Но църквата става булката на Исус Христос и булката на Йосиф е езичничка. Така, че виждаме историята на евангелието, скрито в историята на Йосиф. Сега да видим момента в който се разкрива на своите братя, те всички са уплашени, но тогава той им прощава, прегръща ги… и тогава какво? „Отидете и вземете баща ми.“ Да проследим историята тук. Баща му през всичките тези години си мисли, че неговия син е мъртъв. След като продават Йосиф, те слагат кръв върху дрехата на Йосиф и казват на баща им, познай чия е тази дреха и кръв. И баща им заплакал и казал, навярно звяр го е разкъсал. И през  всичките тези години, бащата е мислел, че синът му е мъртъв. Всички тези години, Израел мисли, че Исус е мъртъв.
Бит. 45:17-28 „И Фараон рече на Иосифа: Кажи на братята си: Така направете: натоварете животните си и тръгнете, идете в Ханаанската земя. И като вземете баща си и челядите си, елате при мене; и аз ще ви дам благата на Египетската земя, и ще се храните с тлъстината на земята. А на тебе заповядвам да им речеш: Така сторете: вземете коли от Египетската земя за децата си и за жените си и доведете баща си и елате. При това, не жалете вещите си, защото благата на цялата Египетска земя ще бъдат ваши.“ Бог ни казва в тези последни дни: „Благата на цял  свят са ваши.“ „И синовете на Израиля сториха така; и Иосиф им даде коли, според Фараоновата заповед, даде им и храна за из пътя. На всеки от тях даде дрехи за премяна; а на Вениамина даде триста сребърника и дрехи за пет премени. И на баща си изпрати десет осли натоварени с Египетски блага, десет ослици натоварени с жито и хляб, и храна за баща си за из пътя. Така изпрати братята си та си отидоха; и поръча им: Да не се карате по пътя.“ На иврит буквално означава, да не си завиждат по пътя. Това е пророческо и за нас днес, не си завиждайте едни на други, има повече от достатъчно в Исус Христос. „И тъй, те излязоха от Египет та дойдоха в Ханаанската земя, при баща си Якова. И известиха му, казвайки: Иосиф е още жив и е управител на цялата Египетска земя. А сърцето му примря, защото не ги вярваше.“  Те му казва, Йосиф е жив, но той не вярва. Така, че в тези последни дни, колкото и да им казвате на евреите, че Исус е жив, знаете ли какво, те няма да ви повярват. И сърцето на Яков примря, защото не вярваше. „Но те му разказаха всичко, което Иосиф им беше говорил; и като видя колите, които Иосиф бе изпратил да го вземат, духът на баща им Якова се съживи.“ Колите които са пълни с блага от Египет, духът на баща им Яков се съживи. Съживления се случват, когато хората виждат Божиите благословения в живота ви. Някои хора няма да бъдат убедени чрез проповядване, те ще бъдат убедени чрез виждане в тези последни дни. И вижте това, Библията казва, сърцето на Яков примря, нали? Но колкото повече започваше да вярва, че синът му е жив, казва: „И рече Израил: Доволно е; син ми Иосиф е още жив, ще ида и ще го видя преди да умра.“ Забелязахте ли промяната на имената? Няма нищо незначително в Библията. Същият човек, Яков, не е Израел. Яков е естественото му име, Израел е името дадено му от Бог. Като принц на Бог, нали? Така, че в момента в който не вярваше, Бог го нарича: „сърцето на Яков примря“, но в момента в който той повярва, неговото истинско име, даденото му име, „И рече Израел: Доволно е; син ми Йосиф е още жив“ Сега да се върнем обратно на Евр. 7:8 „И в единия случай смъртните човеци вземат десетък, а в другия - тоя, за когото се свидетелствува, че живее.“ Десятъкът е свидетел, че Той е жив.
                Когато хората видят благословенията в живота ви от Бог, понеже си давате десятъка, знаете ли какво ще кажат? „Твоят Исус е жив!“ И този епизод се случва на края в историята на Йосиф, което означава в последните времена. Това е нашето време. Сега ще ви покажа, друга красива дума за „десятък“. Има няколко думи за „десятък“, както е „първи плодове“, то „първи плодове е „рашшит“, но тук в Битие, където се казва, че Аврам даде десятък, е тази дума:

„Маасер“, това е буквалната дума за десятък. Аврам даде „маасер“ на Мелхиседек, Исус Христос. Нали знаете думата, благосъстояние, „ашир“:


Забележете, че „мем“ го няма. С други думи, богатство, благосъстояние е добро. Не ни казва как да бъдем „ашер“, да бъдем богати. Думата „ашир“, е с корен от „ашия“, един от синовете на Яков, и „ашир“ означава „щастие“. Това което казвам е че това не е лошо богатство, това не е тъжно богатство, това е щастливо богатство. Това е тайната как да станем богати, това е тайна в еврейските думи:
 „Аин“ 
 „Шин“  
 „Рашш“

                       Така, „шин“, където и да отидете в Израел, във всички хотелски стаи, има  дърво с три вдлъбнатини, знаете ли чие име е това, Божието име Шадай, „шин“ за Шадай. Просто една буква означава Шадай. Бог. Всемогъщият Бог. Всеснабдяващият. Картинката на „аин“ е око. Първата буква е око, средната буква е Бог и последната е „раш“. „Раш“ е „хей“, Водача, първия. Така, че когато окото ти гледа Бог като водач в твоя живот, ти си богат! И как да го правя това, като даваш десятък. Като даваш десятък, ти казваш на Бог че Той е главата на живота ти. Ти никога няма да си способен да даваш десятък докато не видиш Бог като твой водач. Като твоя глава, като първа личност в твоя живот. Всичките тези говорения за десятъка, без откровение, че Бог е пръв, Бог е най-добрия, че Бог е източника на всичките ти благословения, ти никога няма да си даваш десятъка. Рим. 11:16 „Защото ако първия плод е свят, то и целия сбор е свят; и ако коренът е свят и клоните ще са.“ Какво е думата „свят“? Свято означава отделено. Така, че като дума това не е нещо специално, но святост означава, когато хората те погледнат, ти си свят, означава, ти си отделен от света. Когато светът е депресиран, ти си спокоен. Когато са стресирани, ти не си, амин? Ти не си депресиран, защото си съсредоточен и непоклатим си на Скалата на всички времена. Те нямат Скалата. Ти я имаш. Така, че е лошо свидетелство, когато ти като християнин, не гледаш каква е позицията ти в Христос, не размишляваш за позицията си в Христос, не мислиш за благосъстоянието което имаш а отиваш към нещо за което светът страда. Това не е добро свидетелство. И това е което прави християните, тъжни, болни и разорени. Те не се запознават с тяхната позиция. Те не наследяват тяхното наследство в Христос. Искам да ви предизвикам. Сложете Бог на първо място, защото Рим. 11:16 „Защото ако първия плод е свят, то и целия сбор е свят; и ако коренът е свят и клоните ще са.“, не ви говоря за определени неща като пари, това е принцип, каквото и да било, пари, време, брак, първородното ти, най-доброто от живота ти, каквото и да е. Ако първия плод е свят… как го правим свят, като го даваме на Бог… то останалото ще е свято. Ако клоните на дървото изглеждат зелени а корените на са здрави, познайте какво, въпрос на време е и клоните да станат кафяви и ще умре, защото ако корена е чист, здрав, свят, такива ще бъдат и клоните. Сега Бог ти казва: „Твоят десятък от каквото и да било е корен.“ Така, че сложи Исус на първо място. И начинът по който го правим практически е да Му даваме десятък. Нека ви приближа още малко към този стих.

                Има хора които казват, че Бог ще ги прокълне ако не си дават десятъка. Не. Те ви лъжат, това не е истина. Нека ви кажа това. Ако вие не вземете своя пръв плод от парите ви, как ще направите парите си святи?, колко от вас знаят, че това което е свято, дявола не може да го докосне? Колко от вас искат всичките ви пари да са святи? Не е нужно да давате всичките си на Бог. Бог казва, че ако първия плод е свят, и останалото е свято. Тези които учат, че Бог ви проклина, не могат да намерят нито един стих от Писанието. „Но в Малахия пише.“ Не, в Малахия, се казва, че вие сте прокълнати заради проклятието, не се казва: „Аз ви проклех.“ Бог им казва, знаете ли какво? Всичко на този свят, икономика и др. е обект на проклятие, така, че когато не отделяш първия плод на Бог, тогава и останалото което е под действието на светските сили на тъмнината е обект на проклятието, заради силите на тъмнината. Но ако вие го направите свято, никой дявол не може да го докосне. Мислите, ли че Бог наистина се нуждае от парите ви? Какво иска Той? Да го поставите на първо място! Мое лично мнение е, че нищо не е толкова близо до нашите сърца както са парите. Парите са много близко до сърцата на хората. И Бог знае, че ако си способен да Му дадеш десет процента на Него, Той знае, че ти си спасен. Защото ви казвам, че любовта към парите е корен на всяко зло. Единствения начин да разрушиш това зло е като даваш десятък. Вижте, Бог знае, че ако Той увеличи благосъстоянието ти, ти ще си отишъл в Лас Вегас. Ще се обърнеш към жена си и ще кажеш: Коя си ти? Знате ли защо? Защото личността ви не се разбира с благословенията. Бог иска такъв характер… Сподобен ли си да Ме сложиш на първо място? Знаете ли, има хора които не могат да дават десятък и ще трябва да вложат много усилия, но знаете ли какво? Когато дадат, духът на любов към парите ще бъде унищожен! И следващия път те няма да могат да дочакат, за да дадат десятък. Така, че даването на десятък не е за всеки. То е за тези които виждат Бог като глава. Защото това е цялата идея на десятъка. Защото Бог не се нуждае от нашия десятък. Но ние се нуждаем да даваме десятък, заради себе си. И когато Бог ме благославя, аз по този начин оценявам Божията добрина, но не и парите, не просперитета, елате до това място, където Исус е Всичко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар